Rezolvarea conflictelor interpersonale

Trimis la data: 2010-07-03
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.49 / 10
Downloads: 784
Autor: Mircea Delea
Dimensiune: 17kb
Voturi: 42
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
7.1. Importanta rezolvarii conflictelor
Oricine a lucrat intr-o organizatie a observat probabil existenta conflictelor. Acestea par a fi inerente structurii organizatiilor, aceasta implicand un numar mare de interdependente care genereaza in mod inevitabil conflicte interpersonale. Desi conflictele nu au intotdeauna un caracter distructiv, fiind o expresie a dinamicii organizationale si cateodata un factor de progres, in cele mai multe cazuri ele constituie o piedica importanta in realizarea obiectivelor organizatiei. In loc sa colaboreze pentru realizarea obiectivelor, partile implicate intr-un conflict vor cheltui timp si efort pentru a-si sabota reciproc actiunile. In aceste conditii putem concluziona ca abilitatile in controlarea si/sau rezolvarea conflictelor sunt extrem de importante pentru asigurarea succesului organizatiei.
7.2. Teoria conflictului interpersonal
Exista doua tipuri de conflicte interpersonale: conflictele de continut si conflictele emotionale.Conflictele de continut se refera, spre exemplu, la dezacordul fata de politicile organizatiei, diferente de opinii privind domeniul de responsabilitate si rolul in cadrul organizatiei si competitia directa pentru atingerea aceluiasi obiectiv personal. Pentru rezolvarea acestor conflicte, managerul trebuie sa-si asume rolul de mediator si sa creeze conditiile pentru negociere sau rezolvarea problemei in cadrul unei sedinte de confruntare.

Conflictele emotionale (de personalitate) pot fi rezolvate prin facilitarea de catre manager a exprimarii emotiilor partilor implicate prin ajutarea acestora in dezvoltarea abilitatilor de autoexpunere, primire si acordare de feedback necesare in stabilirea increderii interpersonale.In ambele situatii, managerul nu rezolva conflictul ci faciliteaza rezolvarea lui de catre partile implicate.

In realitate, conflictele interpersonale nu pot fi incadrate precis intr-o categorie sau in alta, acestea cuprinzand atat elemente de continut cat si emotionale. De exemplu, doua persoane care concureaza in cadrul organizatiei, intra in conflict (conflict de continut) si este foarte probabil sa inceapa sa-si "descopere" reciproc caracteristici care le irita (conflict emotional). De aceea, managementul conflictelor necesita atat abordari emotionale, cat si cognitive.

Conflictele interpersonale sunt prin natura lor ciclice. Partile aflate in conflict se manifesta numai periodic, in restul timpului apar alte lucruri mai importante pana cand se intampla ceva care redeclanseaza conflictul. Pentru a controla conflictul managerul trebuie sa identifice ce anume starneste conflictul si ce forte impiedica exprimarea lui. De exemplu, managerul poate limita conflictul prin limitarea timpul de interactiune dintre persoanele aflate in conflict prin specificul arcinilor atribuite.
7.3. Cerinte si principii de negociere pentru rezolvarea conflictelor

Specialistii recomanda respectarea urmatoarelor cerinte in cadrul negocierilor:Metodele de rezolvare / reducere a conflictului utilizate de catre manager trebuie sa permita rezolvarea conflictului fara a afecta in mod ireparabil realizarea obiectivelor proiectului; Metodele de rezolvare / reducere a conflictului utilizate de catre manage trebuie sa permita si sa intareasca onestitatea in comportamentul negociatorilor;

Toate partile implicate in conflict trebuie sa caute solutii care sa satisfaca atat interesele lor individuale cat si pe cele ale organizatiei.Abordarea care asigura respectarea acestor cerinte este cunoscuta in limbajul negociatorilor ca o solutie de tip "castig - castig".Stephen Covey apreciaza ca [1].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.