Rezolvarea diferendelor internationale pe pe cale pasnica

Trimis la data: 2012-09-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandramolodoi Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principiul solutionarii pasnice a diferendelor internationale si procedurile de drept international au cunoscut o lunga evolutie istorica. In continutul acestui principiu se reunesc aspecte juridice, de morala si de politica internationala. Primele incercari de reglementare a solutionarii prin mijloace pasnice a diferendelor internationale au avut loc in cadrul Conventiilor de la Haga, din 1899 si 1907. Statutul Societatii Natiunilor (1919), stabilea pentru statele membre obligatia de a incerca sa solutioneze prin mijloace pasnice diferendele dintre ele, fara a exclude insa posibilitatea recurgerii la razboi.

Solutionarea diferendelor internationale pe cale pasnica constituie un principiu al dreptului international public din anul 1928, cand a fost semnat "Pactul Briand-Kellogg". Pe langa condamnarea razboiului si renuntarea la folosirea razboiului ca instrument al politicii nationale, Pactul consemneaza si angajamentul statelor de a solutiona conflictele internationale numai prin mijloace pasnice. In dispozitiile Pactului nu este specificata nicio procedura de constrangere colectiva aplicabila in cazul incalcarii sale.

Carta O.N.U (1945) consacra principiul solutionarii diferendelor internationale prin mijloace pasnice, ca o obligatie internationala a statelor si un principiu fundamental al dreptului international public.
La nivel regional, principiul a fost consacrat in "Conventia europeana pentru solutionarea pasnica a diferendelor" (1957) adoptata in cadrul Consiliului Europei. In sens larg, notiunea de diferend cuprinde contestatiile, litigiile, divergentele sau conflictele dintre doua subiecte de drept international.

Diferendele internationale pot sa aiba o natura juridica sau politica.
Diferendele juridice sunt cele in care se opun pretentii de drept intre state si care au ca obiect interpretarea unui tratat, o problema de drept international, existenta unui fapt care, daca ar fi stabilit, ar constitui incalcarea unei obligatii internationale precum si stabilirea naturii sau intinderii reparatiei datorata pentru incalcarea unei obligatii internationale.

Diferendele politice sunt diferendele in care pretentiile contradictorii ale partilor nu pot fi formulate juridic. O regula
importanta a dreptului international contemporan este regula caracterului facultativ al mijloacelor pasnice, conform careia, statele isi aleg in mod liber si pe baza acordului dintre ele, mijlocul pasnic la care sa recurga pentru solutionarea unui diferend aparut intre ele.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.