Rezolvari bac romana oral

Trimis la data: 2010-08-06
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 218
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_N
Dimensiune: 201kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Limba si literatura romana. Rezolvarea celor 100 de bilete (subiecte) a fost realizata special pentru candidatii care dau examenul de bacalaureat in acest an.Toate cele 100 de bilete (subiecte) pentru proba orala (din care, la examen, candidatul va trage un subiect) au fost publicate de Ministerul Educatiei Nationale in 24.04.2008.Pentru a veni in sprijinul candidatilor, confruntati cu un numar extrem de mare de subiecte, la toate materiile, am decis rezolvarea in intregime a biletelor (subiectelor) pentru proba orala de limba si literatura romana.In acest an, s-a produs o modificare semnificativa in continutul biletelor (subiectelor) pentru proba orala de la bacalaureat.

Referate similare:

Sub raportul limbii,' cercetarile intreprinse [...] au putut stabili un numar de 160 (o suta saizeci) de termeni romanesti care sunt de origine geto-daca. Acesti termeni privesc o arie foarte larga, incepand cu corpul omenesc (buza, ceafa, grumaz, gusa), cu familia (baiat, copil, prunc, zestre), cu locuinta (vatra, catun), cu indeletnicirile agricole, pastoresti, viticole si piscicole (mazare, tarina; baci, manz, strunga, tarc, urda, zara; butuc, curpen, strugure; balta, gard), cu mediul fizic (magura, mal), cu flora (brad, bunget, butuc, codru, copac, curpen, mugure, strugure), cu fauna (balaur, barza, mistret, ranza, soparla, viezure), cu diferite actiuni (a rabda, a speria, a zburda) etc.

Desigur, numarul acestor termeni va spori prin cercetari ulterioare; ele ne vor arata de asemenea si alte aspecte ale mostenirii lingvistice; de pe acum se considera insa ca apartin acestei mosteniri sufixele atat de frecvente si de caracteristic romanesti: -esc, -este (omenesc, craiesc, barbateste, trupeste). Ni s-au pastrat de la daco-geti si cateva nume de ape: in primul rand Dunarea, care deriva dintr-un Dunaris dacic; apoi Argesul din Argessos (la Herodot diformat: Ordessos); Barzava, al carei nume se regaseste in orasul dacic Berzobis; Somesul: o inscriptie latina din tinuturile udate de acest rau vorbeste de Samus; este sigur ca romanii au pastrat vechiul nume, autohton. Acelasi lucru cu Oltul, Aluta in izvoarele latine, si cu Tisa (Constantin C. Giurescu, Dinu C. Giurescu, Scurta istorie a romanilor pentru tineret indeosebi)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.