Rezumat Baltagul

Trimis la data: 2014-06-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 0
Autor: dory1234
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul incepe cu o legenda care spune ca Dumnezeu, dupa ce a facut lumea, a doritsa puna ordine in neamurile de pe pamant. A ales mai apoi pentru fiecare neam cate un lucrucare-l caracterizeaza, astfel ca a ajuns si la munteni, carora le-a lasat muncile cu animalele (oilein special). Aceasta legenda era spusa de catre Nechifor Lipan. O spunea de cele mai multe orila nunti si apoi nevestei sale, Vitoria, care se ocupa cu torsul lanii.Cei doi traiau in Magura Tarcaului, impreuna cu cei doi copii ai lor: Gheorghita siMinodora. In total au avut sapte copii, dar ceilalti cinci murisera de diferite boli. Acum, atatGheorghita cat si Nechifor erau plecati de acasa...

Referate similare:

Dorna ca sa cumpereo turma de oi, iar Gheorghita era plecat la Jija, de unde astepta vesti de la tatal sau caci trebuiasa plateasca ceva datorii. Vitoria a primit o scrisoare de la Gheorghita in care acesta ii spuneaca ii este dor de casa, iar Minodora a primit o scrisoare de dragoste de la feciorul dascaluluiAndrei.Intr-o seara de toamna, torcand pe prispa casei, Vitoria Lipan se gandeste cu drag lasotul sau, oier priceput, vesel si plin de viata, amintindu-si ca la nunti si petreceri spunea mereu povestea despre Dumnezeu si munteni.

Ea este ingrijorata de intarzierea prelungita a lui Nechifor Lipan, plecat la Dorna sa cumpere oi.Unele vise si presimtiri ii sporesc nelinistea si o determina sa caute sfat la parintele Danila si la baba Maranda, vrajitoarea satului. intoarcerea lui Gheorghita, fiul sau, in preajma sarbatorilor de iarna, din baltile Jijiei, unde au oile la iernat, ii spulbera si speranta ca Nechifor Lipan ar fi putut fi acolo. Dupa sarbatori, merge la manastirea Bistrita pt. a se ruga la icoana Sf. Ana, apoila Piatra-Neamt, unde ia legatura cu prefectul, care o sfatuieste sa scrie o plangere pt. a se facecercetari.

Intoarsa acasa, hotaraste sa plece la Dorna pt. a-l cauta pe Lipan si pt. aceasta, incepesa se pregateasca.Lui Gheorghita ii face un baltag, pe care preotul Danila il sfinteste, vinde o parte din produse pt. a face rost de bani pt. drum si pe Minodora, fiica sa, o duce la manastireaVaratic, urmand ca gopodaria sa o lase in grija lui Mitrea. Astfel, la inceputul lui martie,impreuna cu Gheorghita pleaca spre Dorna.

Cei doi strabat satele de munte (Bistrita,Bicaz, Calugareni, Farcasa, Borca, Cruci) stau de vorba cu oamenii si afla caLipan a trecut pe acolo.In drumul lor, la Borca, au intalnit un botez, iar la Cruci,o nunta. Ajunsa la Vatra Dornei, Vitoria afla ca in prima saptamana a luinoiembrie, Nechifor a cumparat trei sute de oi, din care a vandut o suta, altor oieri, cu care a pornit la vale, apucand drumul spre Neagra. Intreband din sat insat, femeia afla despre cei trei oieri. La Sabosa, urmele lui Nechifor se pierd, iar Vitoria afla de la hangiul Iorgu Vasiliu ca aici a facut popas o turma insotita dedoi ciobani, Calistrat Bogza si Ilie Cutui.

Munteanca isi da seama ca Nechifor a disparut intre Suha si Sabosa.Ea il gaseste pe Lupu cainele lui Lipan, pripasit la un gospodar din Suha. Neobosita, eacerceteaza imprejurimile si descopera cu ajutorul cainelui,intr-o rapa, osemintelelui Nechifor Lipan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.