Rezumat Mara

Trimis la data: 2015-04-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: loracazacu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul incepe prin a prezenta personajul ce-i da nume: Mara, o femeie ramasa vaduva cu, doi copii mici de crescut - Persida si Trica - dar este "tanara si voinica, si harnica, si Dumnezeu a mai dat sa aiba si noroc" Mara isi iubeste foarte mult copii si tocmai de aceea este capabila sa faca totul pentru binele lor, asfel ea srange bani zi de zi pentru cei doi copii si pentru inmormantare.Doreste mereu ca fata si baiatul ei sa fie deosebiti dar pentru aceasta trebuiau sa primeasca o educatie cum se cuvine si de aceea ea decide ca pe Persida sa o dea la manastire, iar pe baiat sa-l trimita la scoala.
La scola Trica se bate cu un coleg mai mare decat el, iar acesta, pentru a nu o face pemama lui sa se planga ca de obicei, se duce la manastire. Persida, afland de cele petrecute,iese fara permi-siune din manastire si pleaca impreuna cu Trica pe Muresul involburat.Afland de cele intamplate Mara si maica Aegidia alearga in urma luntritei, Mara murind de spaima iar maica Aegidia de rusine. Din fericire copiii sunt salvati de morari, iar Persida se intoarce la manastire impreuna cu mai-ca Aegidia iar Trica se duce cu mama lui.

Intr-o zi de primavara, un geam al manastirii se sparge din pricina vantului puternic, iar in acel moment Natl o zareste pe Persida si ramane incremenit.
Din acel moment viata amandurora cunoaste o intorsatura radicala, Natl neputand s-o scoata din minte pe Persida, iar fata simtea ca in sufletul ei se intampla ceva cu totul diferit.
Trica este trimis de mama lui la manastire pentru a o lua pe sora sa care se facuse mai mare si de care ramasese tulburat de frumusetea acesteia.

Pentru ca Persida se plictisea stand in casa si rostind niste cuvinte pe care pe Mara o tulburara, aceasta decide sa mearga la Arad, unde la dat pe Trica ca ucenic, la casa lui Claici. Si pentru ca se apropia nunta Milenei, fata cojocarului, Mara o lasa si pe Persida impreuna cu Trica, aceasta intorcandu-se singura acasa, cu o scrisoare pe care trebuia sa odea maicii Aegidia.
Tocmai in aceste zile Natl isi incepea cei doi ani de calatorie si ca din intamplare se intalneste cu Persida, la nunta lui Muntenu cu Milena, care era tinuta la brat de catre cavalerul de onoare al miresei, Codreanu, care o placea pe Persida.

Persida urma sa se marite cu Pavel Codreanu dar il refuza, deoarece il iubea pe Natl. Acest fapt il face pe Codreanu sa se insoare cu alta. Natl se intoarce acasa, dar cu sase luni inainte sa i se termine cei doi ani de calatorie.Acest lucru putea fi trcut cu vederea de catre Hubar si partenerii sai, dar cum Bocioacaafla ca lui Natl ii placea de Persida il trimite pe Natl sa mai petreca inca cateva luni departe de familia lui. Intors din calatorie, Natl gaseste multa veselie la casa lui, Persida fiind de asemenea fericita de intoarcerea acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.