Rezumat pe scurt La Hanul lui Manjoala de I.L. Caragiale

Trimis la data: 2012-11-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.31 / 10
Downloads: 0
Autor: cuth_petru
Dimensiune: 15kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aparitia nuvelei Nuvela a fost publicata in revista Gazeta Sateanului in anul 1898, iar apoi inclusa in nuvele,povestiri.Nuvela este fantastica fructificand mitul popular al vrajitoarei, care face farmece imbinand planul real cu planul fabulos legenda despre han. Tema operei este supunera unui tanar aflat in planul maturizarii in mrejele vrajitoarei, ale raului care pana la urma este pedepsit. Titlul operei este alcatuit din doua substantive ,,hanul",Manjoala reiefand simbolic motivul hanului , la rascruce de drumuri adica omul gasindu-se in situatia de a alege in hanul este invaluit intr-o aura de mister , de magie luminos ,dar sub puterea vrajitoarei.
Perspectiva narativa este subiectiva ,deoarece evenimentele sunt relatate la persoana a III-a singular autorul indentificandu-se cu naratorul si cu personajul surprinzand starile si sentimentele care sunt traite de catre protagonist.Tipul evenimentelor este unul obiectiv marcand planul realitatii si un timp subiectiv marcand gandurile sentimentele si starile interioare ale eroului. Rezumat In aceasta nuvela este vorba despre conu Fanica ,fiind si protagonistul nuvelei care a vrut sa ajunga la Popestii-de-sus.

Mergand pe drum de departe a vazut o lumina la "hanulul lui Manjoala" asa-i ramasese numele; acuma era hanul Manjolii omul care a murit de vreo cinci ani.A scapat de datorii, a mai ridicat si un grajd de piatra.Odata au vrut s-o calce talharii erau patru insi si s-au apucat sa-i sparga usa.Unul dintre ei era foarte puternic cat un taur cand a ridicat toporul si cand a tras cu sete a picat jos l-au ridicat , dar era mort au vrut sa-l ingroape undeva departe cand au vrut sa iasa din curtea Manjoalei tocmai dau de ea si ea incepe sa strige:hotii!,cei doi fug care incotro!.

Fanica intra la han si duce pe cal in grajd, el mai trecuse pe la han cand inca era copil si spune multe complimente catre Margioala ca in viata lui n-a vazut asa de curat pat, tavan,perdutele,iar peretii albi ca laptele.Fanica vrea sa se aseze la masa ,dar inainte de asta vre sa se inchinne la icoane dupa datina ,vazind ca pe peretii nu exista nicio icoana atunci isi face doar cruce.Se stinge lampa , deoarece patrunde frigul inauntru si au inceput sa caute chibrituri cautand ei prin odaie pentruca era intunecit dau piept in piept el , mai obraznic o ia in brate si o saruta.Cucoana ii aduce de mancare si vin dupa care si o cafea.

Dupa atata fericire se gandeste sa se duca acasa, dar afara batea un vint puternic de sus Marghiola il convinge sa mai steie acesta accepta si sta inca doua ore si jumatate.Apoi se duce la grajd dupa calul sau si porneste pe drum ajunge la Haculesti fara sa-si dea seama unde se gaseste ,apoi il intalneste pe Gheorghe Natrut care pazeste la coceni Natrut il ajuta pe ce cale s-o ieie.Fanica il asculta si porneste in continuare ajungind la odaia cocoanei Marghioala se culca dupa atata calatorie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.