Rezumatul Tiganiadei pe canturi

Trimis la data: 2013-02-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 1
Autor: darius2300
Dimensiune: 34kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cantecul I
Vazand Urgia, fiica Satanei si a Zavistiei, ca pana si tiganii vor sa se aseze intr-o tara a lor, manioasa de acest bine, merge la tatal sau care, afland acestea, se grabeste sa ia masuri. Se preface imediat in corb si incepe sa zboare peste lume pentru a le afla pe toate. Tiganii se sfatuiau despre tara pe care Vlad-voda urma sa le-o dea, dupa ce la toate poruncile sale ei vor da ascultare. Draghici, cel mai batran dintre ei, temandu-se ca nu va apuca sa mai vada minunea, ii sfatuia pe ceilalti sa fie mereu uniti si pe pace pentru ca nimeni sa-i poata asupri si lasa iar fara rost si nume.
Goleman spunea ca pamantul trebuie impartit si tara are nevoie de un nume, Mircea ca niste oameni alesi trebuie sa se ocupe de asta, dar Burda il contrazice pentru ca fara mancare, crede el, oamenii nimic nu fac bine. Cucavel ii atentioneaza ca prea fac "din toporiste secure". Borsmandru spunea si el ca singurul pericol ce ar putea veni ar fi atacul vrajmasilor dar ca nici ei nu sunt dardale, adica indaratnici si ca isi vor apara tara. Cand sa spuna iar Goleman ceva, Satana prefacut in corb i se cufuri in barba. Draghici, de care ascultau toti pentru ca "pe toate le prorocea", observa ca acela nu poate fi semn bun de la Guladel, adica de la Dumnezeu.

Tiganii, chiar de-au vorbit "din pranz pana-n cina" mergand intre Alba si Flamanda, nimic nu au hotarat, caci asa stiu ei sa faca sfatul. Adorm toti la olalta si a doua zi ii viziteaza Voda cerand sa i se prezinte cei inarmati. Tiganii incep imediat sa marsaluiasca in cete: intai cea a lui Goleman, trei sute cu furci si rude de satra si steag din piele de manza codalba, adica cu coada alba.

Urmara argintarii, doua sute, in frunte cu Parpangel ce purcede din vita lui Junandel, capetenia tiganilor ce isi duceau zilele in India pana cand Chinghisan, mare han al mongolilor, a pustiit toata Asia lasand si pe tigani fara tara. Oamenii lui aveau buzdugane de alama si niste cutite lungi, toti "nalti si grosi in ciolane, cu par imburzit si barbe sperlite", cu steag o cioara de argint, cu "pene raschirate si aripi cu aur suflate".

A treia ceata, caldararii, "toti caciulati cu barba afumata", mari de stat, aveau ciocane ferecate si erau calare, iar ducatorul lor era Balaban. Steagul le era o tipsioara de arama. Fierarii, cu ducul lor Draghici, erau inarmati cu baroase si coase, trei sute la numar "pedestrime aleasa", cu steag tigaie de placinte. Lingurarii erau bine imbracati, cu barbe rase in frunte cu Neagu, iubitorul de dreptate si aveau ca steag o lopata facuta de maistor Pintilie si cu ei tot felu de lemne taiate numai bune de batalie.

Aurarii, cea mai respectata ceata, defilau cu sulite si sabii scurte, iar steagul era tot o sulita, dar lunga, din aur, condusi de harnicul si tarele Tandaler inimosul. Ultimii veneau laietii, adica cei ce umblau mereu pribegind si goletii, care umblau mai mult fara haina, cu steagul lor "o tearfa aninata pe-o prajina". Voda le promite ca satul Spateni dintre Inimoasa si Barbatesti le va fi tara de-i vor asculta toate poruncile. Toti se aratau curajosi si gata de lupta. Gogoman insa, cere lui Voda pe drum un om vrednic sa ii apere de pradatori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.