Ridicarea nivelului oceanului planetar

Trimis la data: 2011-10-20
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.91 / 10
Downloads: 696
Autor: Toader daniela
Dimensiune: 10kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tendinta generala de incalzire a climei (efectul de sera) influenteaza ridicarea nivelului marin cu deosebire in zona de coasta si in zonele insulare. In zonele litorale circa 60% din populatia globului traieste in zona de coasta. Ridicarea nivelului planetar oceanic este datorat urmatoarelor cauze: 1.Apa tot mai mare rezultata din topirea ghetarilor montani;2.Din topirea calotelor glaciare;3.Din topirea zapezilor din regiunile polare;4.Din panzele freatice si de adancime.
Fenomenul de marire a volumului de apa prin incalzire este cunoscut sub numele de expansiune termica. Astfel, modificarile nivelului marii la scara timpului geologic pun inevidenta natura ciclica a acestor oscilatii. De la ultimul maxim glaciar care s-a petrecut cu 20 mii ani in urma, nivelul marii s-a ridicat cu 120 metri. In ultimii 6000 ani, cresterea marii a fost aprox 0.5 mm/an cu o rata medie de 0.1-0.2 mm in ultimii 3000 de ani.

Pentru ultimii 200 ani, rata medie este de 1.3-3 mm/an. Cresterea nivelului oceanului planetar nu este uniforma pe terra. La nivel regional si local exista o serie de particularitati (scenariile climatice prevad urmatoarele cote: groenlanda cresteri estimate de 1 mm pe an, marea neagra aprox 15 cm in ultimii 50 ani). Tendinta de crestere anuala a nivelului marii negre este de 3 mm fapt ce poate fi asociat partial cu circuitul local al apei dar si cu fenomenul general de subsidenta din regiune de aprox 1 mm/an.

CONSECINTELE GLOBALE SI REGIONARE ALE RIDICARII NIVELULUI OCEANULUI PLANETAR
Tendinta de ridicare a oc planetar:
1.Abraziune marina
2.Rretragerea coastelor
3.Acoperirea cu apa asuprafetelor joase.

Circa 70 % din tarmurile oc planetar sunt expuse acestui impact, sunt amenintate polderele, Polderele sunt suprafete indiguite situate sub oceanul planetar utilizate din vechi timpuri pentru agricultura si asezari.distrugerea si modificarea wetlandurilor. Arealele extinse cu mangrove crescand astfel impactul evenimentelor extreme (furtuni, cicloni). Distrugerea recifelor de corali(ins. Caraibe, japonia).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.