Riga Crypto si Lapona Enigel de Ion Barbu- Bacalaureat

Trimis la data: 2009-01-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 4314
Autor: Anonim
Dimensiune: 13kb
Voturi: 70
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Barbu:Recunoscut de Lovinescu drept „poetul cel nou”, adică vârful modernismului în poezia română.Porneşte în poezie în urma îndemnului lui Tudor Vianu.Tot Tudor Vianu va fi punctul de reper critic care va conta pentru el.
Viziunea lui este rezultatul conjugării permanente a două moduri de cunoaştere, aparent diferite, de fapt complementare (care se potenţează reciproc):artistică si ştiinţifică.

Incearcă să intre în poezie prin absorţia modelelor anterioare mai de seamă din literatură, începând cu romantismul şi terminând cu poeţii contemporani.

Trece prin mai multe perioade de creaţie (trei, după Vianu; patru-cinci, după propria afirmaţie, dar numai ultima este considerată de el însuşi ca fiind autentică, primele fiind simple exerciţii de digitaţie, abia ultima face măsura virtuozităţii sale)

A. Perioada parnasiană
+ este una în care încearcă să se detaşeze de gândirea abstractă, specifică matematicianului şi să trăiască plenar viaţa (- mate)
Perioada intuitivă, care înglobează tendinţe romantice, dar şi tonalităţi vehemente ca în poeziaa lui Arghezi (marele contemporan şi rival).Perioada este denumită parnasiană, caracterizată prin idolatria formelor perfecte din natură (curent apărut în Franţa);

In poezia „Panteism” este exprimată această frenetică dorinţă de negare a abstracţiunii:„Vom merge spre fierbintea, frenetica viaţă
Spre sensul ei puternic, cioplit în dur bazalt.
Uitat să fie visul şi zborul lui înalt,
Uitată plăsmuirea cu aripe de ceaţa”. (metaforă pentru abstracţiune)

Este o întoarcere spre concret, spre pulsaţia vieţii.Poezia se contopeşte cu viaţa.Drumul de gheaţă al ideilor veşnice se topeşte şi se instaurează domnia „euritmiei” – muzică a formei în zbor.Alunecare spre modernism, încercare de corporalizare a sunetului pentru a defini poezia;Această primă perioadă concepe trecerea „într-o altă dimensiune” ca la romantici;Se face în acel fapt de seară, „din ceasul când penumbra la orizont descreşte”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.