Riga Crypto si lapona Enigel

Trimis la data: 2007-11-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.62 / 10
Downloads: 12
Autor: Dorin Veleanu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 901
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Barbu s-a născut la 19 19 martie 1895 la Câmpulung – Muscel, pe numele său adevărat Dan Barbilian. Lirica lui ilustrează, după propria mărturisire, relaţia dintre matematică şi poezie: ,, Ca în geometrie înteleg prin poezie o anumită simbolistică pentru reprezentarea formelor posibile de existenţă” .
Deşi contemporan cu Blaga şi Arghezi, poezia lui este mai aproape de concepţia unor poeţi moderni ca Mallarmé, Valéry, Baudelaire, sar şi de cântecele de lume ale lui Antin Pann.
Creaţia lui Barbu exprimă dorinţa lui de comunicare cu Universul, de contemparea lumii în totalitatea ei, este o stare de intelectualitate, izvorâtă din cincepţia că „ pentru mine poezia este o prelungire a geometriei”. După părerea lui Tudor Vianu, Ion Barbu a avut trei etape esenţiale ca etapa parnasiană, care cuprinde creaţia publicată între 1919 – 1920 în revista ,, Sburătorul” a lui Eugen Lovinescu, din care fac parte poezii ca:,, Lava”, ,, Munţii”, ,, Copacul”, ,, Banchizele”, Pytagora”.

A doua etapă a lui a fost cea balcanică şi orietală (1921 – 1925) se caracterizează printr-o poezie epică ce evocă o lume pitorească, de inspiraţie balcanică sau autohtonă. Un exemplu este ,, Nastratin Hogea la Isarlâk”.
A treia etapă a fost cea ermetică (1925 – 1926) este marcată de un limbaj criptic, încifrat, o exprimare abreviară, uneori în cuvinte inventate.
În poezia ,, Riga Crypto şi lapona Enigel ” face parte din ciclul ,, Uvedenrode” din volumul ,, Joc secund ” şi este subintitulată de Ion Barbu ca baladă deoarece este o poveste stranie de dragoste cu aspect de cântec medieval, spus de un menestrel (trubadur, poet şi muziciant ambulant din Evul Mediu, căntăreţ popular) ,, la spartul nunţii, în cămară”.

Tema baladei este ilustrarea unei iubiri imposibile , deoarece fiinţele care lumi diferite, incompatibile, Enigel aparţinând regnului animal, iar ciupearca – rege Crypto regnul vegetal.
Poemul ,, Riga Crypto şi lapona Enigel ” este alcătuit din douăzeci şi şapte de strfe, cele mai multe catrene, dar există şi altele de cinci sau şapte versuri.
Formula literară este aceea de ,, poveste în poveste” sau ,, poveste în ramă”, narată de un căntăreţ popular la rugămintea unui nuntaş, acesta constituind „ rama” sau prologul poeziei: ,, Mult – îndătnic menestrel/ un cântec larg tot mai încearcă,/ Zi-mi de lapona Enigel/ Şi Crzpto, regele ciupearcă!”
Povestea propriu-zisă o începe menestrelul prin prezentarea rgelui ciupercă ,, Împărăţea peste bureţi/ Crai Crypto, inimă ascunsă”, înfăţişat ca un inadaptat, cu o fire ciudată, închisă, pe care supuşii îl ,, bârfeau” cu dispreţ: ,, Şi răi ghiocei şi topotraşi/ Din gropiu ieşeau să-l ocărască,/ Strep îl făceau şi nărăvaş/ Că nu vroia să înflorească.”

În antiteză cu regele ciupercă, lapona (locuitoare de la pol) este prezentată cu tandreţe, sugerând gingăşie şi fragilitate: ,, În tări de gheaţăurgisită,/ Pe – aceelaşi timp trăia cu el,/ Lapona mică, liniştită,/ Cu piei: prenume – Enigel.” Tănăra Enigel plecase din ţinuturile arctice, geroase, spre sud, în cutare de soare şi lumină şi poposeşte, în drumul său, ca să se odihnească şi să – şi adape renii, la ,, Crypto, mirele poienii”. Ca şi în ,, Luceafăru” lui Eminescu, cei doi, regele – ciupercă şi lapona, se întălnesc în vis, iar0 Crypto rosteşte o chemare ademenitoare, încărcată de dorinţe, ca aceea a fetei din poemul eminescian: Lin adormi, torcând verdeaţă,/ Când lână sân, un rigă spân,/ Cu eunucul lui bătrân,/ Venis-o-mbie cu dulceaţă.”

Fiecare strofă a discursului rostit de Crypto începe patetic, fiind încadrat în pasiune, prin repetarea numelui fetei: ,, Enigel, Enigel”, sentimete calde şi emoţionale contrare firii reci a regelui - ciupearcă. Lapona îi explică faptul că el trebuie să raămână în lumea lui, întrucât orice încercare de a ieşi la soare l-ar distruge: ,, Şi eşti umed şi plăpând/ Teamă mi-e, te frângi curând,/ Lasă . Aşteaptă de te coace.” Crypto o roagă pe Enigel să rămână în lumea lui rece şi întunecoasă, îndemnând-o să uite de idealul spre care ea se îndreptă, de soare şi lumină. Este prezent aici motivul soare – lumină, sugerând cele două lumi incompatibile, cărora le aparţin cele două fiinţe care nu pot comunica ideatic şi sentimental. Soarele este simbol al vieţii spirituale, al luminii sufleteşti, ce sugerează capacitatea fiinţei superioare de a aspira către absolut. Umbra, întunericul şi umezeala simbolizează condişia omului obişnuit, neputinţa lui de a se înălţa catre aspiraţii spirituale superioare.

Enigel îi mărturiseşte teama de întuneric - ,, Eu de umbră mult mă tem” – şi aspiraţia spre idealul absolut - ,, Mă-nchin la soare-nţelept”. Ca orice muritor de rând, Crypto nu poate ântelege lumea omului superior, care trăieşte cu întreaga fiinţă pentru âmplinirea idealului, sugerat aici de lumina solară, pe care nu oricine o poate suporta, sufletul fiind, asemănat sugestiv cu o fântână, simbol al aspiraţiei spre cunoştere: ,, Mă-nchin la soare-nţelept,/ Că sufeltu-i fântână-n piept, Şi roata albă mi-e stăpână/ Ce zace-n sufeltul fântână.”

Omul obişnuit, muritor, neputicios de a avea aspiraţii superioare, nu poate înălţa spre absolutul cunoaşterii: ,, Că-i greu mult la soare să ândure/ Ciupearcă crudă de pădure/ Că sufletul nu e fântână/ Decât la om, fiară bătrână,/ Iar la făptură mai firavă/ Pahar e gândul, cu otravă.”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.