Riga Crypto si lapona Enigel

Trimis la data: 2009-04-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.21 / 10
Downloads: 775
Autor: CristinaN
Dimensiune: 13kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Plasat sub semnul “hermetismului” si uneori al unui bizar exotism oriental,Ion Barbu reuseste sa configureze un peisaj cu totul singular la spatiul poetic romanesc.Experimentele sale poetice nu sunt doar gratuite si stralucitoare jocuri ale spiritului,ci reflexii ale « obsesiilor » lui :nuntirea imposibila a contrariilor, »increatul’,miscarea ascensionala a spiritului,reflectarea-ca o caracteristica esentiala a artei, »jocul secund,mai pur ».
Constient de faptul ca isi construieste textul,Ion Barbu paraseste definitiv caile « inspiratiei » ardente si debordante,alegand munca asidua a « inventatorului » de semne.Textul barbian este aluziv,ambiguu intr-un sens fertil-cititorul este chemat sa refaca traiectoriile gandirii pentru a ajunge la viziunea de ansamblu,finala.

Multiple perspective se deschid insa temerarului care trece dincolo de suprafata inselatoare si stranie a textului.Intr-un ev mediu al visului impietrit ne trimite balada »Riga Crypto si Lapona Enigel’-un vis al unei nuntiri imposibile pe care « menestrelul » il comenteaza in pragul unui timp « vinovat » : »Ca vinovat e tot facutul,/Si sfant doar nunta,inceputul ».Textul are valoare ritualica,iar menestrelul trebuie sa-si ridice glasul si alauta in acel « nadir latent » pentru a reactualiza « fabula » intr-un act artistic.

Pentru aceasta ii este necesar acel spatiu inchis,al recluziunii poetice, »in camara ». »Deschiderea » si « inchidera » : »Cu focc l-ai zis acum o vara ;/Azi zi-mi-l stins,incetinel,/La spartul nuntii,in camara »,corespund nu numai unor planuri temporale diferite,dar si unor stari lirice deosebite-pe de o parte exaltarea de tip sentimentel,pe de alta parte extazia propice perceperii esentelor.Exista si aici(ca si in « Luceafrul »,frecvent citat in legatura cu textul barbian) doua lumi divergente :masculinul si femininul.

Masculinul este insa pus aici sub semnul demonicului,al impietririi,al unei inchistari toxice,iesite din ciclul normal al devenirii-crai crypto domneste »La vecinic tron,de roua parca !/Dar printre ei barfeau buretii/De-o vrajitoare manatarca,/De la fantana tineretii ».Se intersecteaza aici influente folclorice si livresti,tonalitatea de balada veche putand insela cititorul neavizat,caruia i se propune aparent o legenda despre originea ciupercilor otravitoare.De asemenea,textul mai poate fi inteles ca un comentariu,extrem de original si ironic la tema romantica a iubirii imposibile.Dar,spre deosebire de textul eminescian,aci femininul este plasta sub semnul solar spre care se indreapta « lapona mica,Enigel ».

Pornind din nordul inghetat,ea parcurge treptele unei deveniri initiatice catre Soarele cunoasterii.Ea trece prin regatul de umbra,demonic,al lui Crypto,care o imbie la stagnarea intr-o lume inferioara.Principiul masculin,neroditor in sine : »Sterp il faceau si naravas,/ca nu voia sa infloreasca » isi arunca mrejele si asupra principiului feminin,aflat in traiectorie ascendenta,catre imp linirea prin cunoastere : »Enigel,Enigel,/Scade noaptea,ies lumine,/Daca pleci sa culegi,/Incepi,rogu-te,cu mine... »Poate fi observata aici valoarea incantatorie a chemarii repetate,adresate laponei Enigel,aceasta este realizata insa in maniera folclorica.

Crypto-rege ascuns al lumii de umbra(« pat de rau », »huma unsa », »aer ud », »muschiul crud ») o imbie pe Enigel sa uite de tentatia solara si sa cada in somnul sublunar,haotic,sterp : »Lasa-l,uita-l,Enigel,/ In somn fraged si racoare ».Muzicalitatea si rima interioara a versului accentueaza sugestia de vraja,de magie.

Somnul este,ca si in cazul poemului eminescian,spatiul de intalnire al celor doi-pragul dintre lumea solara,catre care tinde Enigel,si cea « a umbrei » in care locuieste craiul lumii »de racoare ».Invitatia « regelui-ciupearca » o inspaimanta pe Enigel,ea percepe umbra ca pe o lume demonica,de care trebuie sa se fereasca : »Riga Crypto,riga Crypto,/Ca o lama de blestem/Vorba-n inima-ai infipt-o !/Eu de umbra mult ma tem... »
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.