Rinocerii de Eugen Ionescu

Trimis la data: 2009-05-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 21
Autor: Irina P.
Dimensiune: 19kb
Voturi: 27
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rinocerii de Eugen Ionescu unde primul act se petrece pe o piaţă, într-un orăşel de provincie, într-o duminică de vară, spre ora amiezii. Din dreapta îşi face apariţia Jean şi în acelaşi moment, din stînga apare Bérenger. Jean e foarte îngrijit îmbrăcat, iar Bérenger e neras, nepieptănat, cu hainele şifonate, are un aer obosit, nedormit, cască din cînd în cînd.
Ei se aşează la o masă pe terasă. Jean îl mustră pentru faptul că iarăşi a întîrziat la întîlnire. Apoi Bérenger îl întreabă dacă doreşte ceva de băut şi Jean iarăşi începe să-i ţină morala deoarece Bérenger nu ştie măsurala băutură şi aceasta e motivul pentru care a ajuns într-o asemenea stare jalnică şi deoarece viaţa i se duce de rîpă. Jean îi scoate imediat o cravată şi i-o dă, apoi un pieptene. Bérenger îi mulţumeşte şi îi spune totodată că-i prea aspru cu el şi începe a enumera motive pentru a-i demonstra faptul că nu e el de vină de starea în care a ajuns. Într-un cuvînt, Bérenger se complăcea în starea în care se afla, iar Jean încerca să-i arate uşa spre o nouă viaţă, însă fără prea mult succes.

În momentul în care ei vorbeau, se auzea din depărtare, dar apropiindu-se foarte repede, răsuflarea unei fiare sălbatice, goana ei, precum şi un muget prelung. Zgomotele devin colosale, la un moment dat cei doi prieteni nu se mai pot auzi.

Deodată, Jean împreună cu celelalte personaje: chelneriţa, soţia băcanului, băcanul, ş.a., văd un rinocer. Toţi rămîn frapaţi de acest animal care umblă liber pe străzile oraşului. Se formează un haos în băcănie şi pe terasă, toţi fiind speriaţi de rinocer, s-au îndepărtat şi toţi urmăresc mai departe animalul cu privirea. Toţi fiind înspăinîntaţi discută un pic despre acest rinocer, după care revin la vechile lor teme de discuţie.

Jean îşi reia “lecţiile” pe care i le dădea lui Bérenger, care recunoaşte faptul că-i place o colegă de serviciu – Daisy, dar nu crede că ar avea vreo şansă să fie împreună cu dînsa. Jean îi explică faptul că şi el poate să fie împreună cu această femeie, însă trebuie mai întîi să se schimbe şi îi explică cum să facă acest lucru. Bérenger devine optimist şi îşi dă cuvîntul că se va schimba.

Apoi iarăşi începe să se audă, apropiindu-se din nou foarte repede, un galop rapid, un muget, sunetele sacadate ale copitelor unui rinocer, răsuflarea lui zgomotoasă, de data asta însă în sens invers. Urmează iarăşi cîtevai clipe de haos. După ce rinocerul a dispărut, se încinge o discuţie între Jean şi Bérenger, care se transformă într-o ceartă. Unul afirma că rinocerul e african, iar altul că ar fi asian, pe motiv că cel de-al doilea ar fi avut două coarne, şi că s-ar putea să fie doi rinoceri diferiţi. Pînă la sfîrşitul actului I cei doi prieteni se ceartă şi Jean pleacă. Lui Bérenger apoi îi pare rău că s-a certat cu prietenul său.

Actul II

Tabloul I

Acţiunea se petrece la locul de muncă a lui Bérenger. Se ducea o discuţie aprigă între Daisy, colega pe care o iubea Bérenger, şi Botard, un alt angajat. Daisy afirma că a văzut rinocerul însă Botard era de părerea că toate astea sunt poveşti de adormit copiii. În discuţie se implică şi ceilalţi angajaţi, împreună cu şeful – Domnul Papillon. Discuţia aceasta durează destul de mult, după care apare şi Bérenger care întîrziase la servici. Acesta tot este întrebat dacă a văzut rinocerul. Bérenger spune că l-a văzut, însă nu era sigur dacă văzuse unul sau doi rinoceri. Şeful devine obosit de gîlceavă şi le spune tuturor să termine cearta şi să se apuce de lucru.

Însă liniştea nu durează mult, Domnul Papillon iese şi totul reîncepe. În cîteva clipe revine Domnul Papillon şi întreabă dacă n-a venit Domnul Boeuf. Toţi spun că n-a venit. Tocmai apare şi soţia sa, DoamneaBoeuf, care le spune că soţul ei are o gripă uşoară, apoi le spune că a fost urmărită de un rinocer de acasă pînă la servici şi că e jos, la intrare, vrea să urce scările. În acel moment se aude un zgomot. Se văd treptele scării care se prăbuşesc sub o greutate colosală. De jos se aud mugete speriate. Rinocerul n-avea cum să urce pentru că a dărmat scara. Între timp, în vreme ce mugetele rinocerului continuau, Doamna Boeuf s-a ridicat şi priveşte pentru cîteva clipe cu atenţie rinocerul care se învîrte jos, brusc scoate un urlet cumplit. Îşi dă seama că rinocerul e soţul ei, Domnul Boeuf.

Rinocerul răspunde cu un muget violent, însă tandru. Ei se hotărăsc să cheme pompierii. Doamna Boeuf, spune că nu-şi poate lăsa soţul şi sare, aterizînd călare drept în spinarea lui, şi pornesc împreună, rinocerul începînd să fugă. Daisy, care a chemat pompierii le spuse că i-a fost greu să prindă pompierii fiindcă au fost chemaţi pentru alţi rinoceri. Neoficial se anunţau că sunt 32 de rinoceri în oraş. În scurt timp sosesc pompierii şi îi evacuează. Bérenger se hotărăşte să-l viziteze pe Jean pentru a se împăca cu acesta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.