Riscul si incertitudinea

Trimis la data: 2015-02-27 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristina_P Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In general, prin "problema" se intelege o dificultate care, neputand fi depasita in mod automat, presupune, fie o cercetare empirica, fie una conceptuala. In mod intuitiv, prin problema vom intelege o diferenta intre o situatie existenta si una dorita. In structura unei probleme distingem trei componente, si anume: baza, generatorul si solutia (daca exista). Baza unei probleme se constituie din cunostiintele precedente relative la domeniul in care este formulata problema. Acestea pot aparea sub diferite formulari in continutul problemei, dar nu sunt puse sub semnul intrebarii si nici nu fac obiectul cercetarii. Geneza (generatorul) unei probleme cuprinde multimea cauzelor care au determinat aparitia problemei. Dintre acestea cel putin una va fi principala, restul avand un rol secundar. Solutia problemei poate lipsi temporar, local sau definitiv (in cazul problemelor insolvabile).

In practica, enuntul unei probleme va trebui sa detalieze baza la nivelul de cunoastere si perceptie al celui care urmeaza sa o rezolve. Enuntul detaliat al unei probleme va fi acela in care va fi descrisa intreaga baza.Observatie: nu exista nici o intrebare fara baza. Baza, insa, poate contine si idei eronate, motiv pentru care se recomanda ca inaintea acceptarii intrebarii, sa fie verificata cu atentie! Spre exemplu, la intrebarea "care este valoarea totala a pieselor rebutate?" baza acesteia contine presupozitia (neinclusa in enuntul problemei) existentei unui proces de productie defectuos, indisciplinei tehnologice.

Acceptand intrebarea, implicit se accepta aceasta ipoteza chiar daca o valoare redusa a pieselor rebutate ar putea infirma acest lucru. O presupozitie acceptata la un moment dat va fi respinsa in viitor, cautandu-se altele pana se va junge la presupozitiile limita. De aceea, presupozitiile trebuie privite ca relative la context sau la alte elemente, astfel incat un enunt corect intr-un anumit context poate fi obiect de cercetare in altul sau chiar de respingere. Acest lucru ne conduce la concluzia relativitatii semnificatiei intrebarilor. Prin urmare, nu vom putea formula niciodata intrebari inerent semnificative. Rezolvarea problemei insa este imposibila fara acceptarea unor presupozitii, a unei baze.

Spre exemplificare ne vom opri asupra problemei programarii productiei. O varianta de enunt este urmatoarea: "care este structura optima a programului de productie in luna viitoare?". Observam ca o astfel de formulare nu cuprinde explicit baza problemei. Daca problema se adreseaza unui specialist in programarea productiei, care cunoaste situatia societatii comerciale, atunci un astfel de enunt "agregat" este adecvat, orice alta informatie putand fi de prisos. Generatorul problemei reclama o structura optima a programului, ceea ce presupune cunoasterea de catre specialist a criteriilor de optim, altfel enuntul trebuie dezvoltat. Daca problema va fi rezolvata pe calculator, enuntul va trebui sa contina urmatoarele elemente:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.