Riscul si incertitudinea in cadrul pietelor de capital

Trimis la data: 2009-03-29 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 38 Nota: / 10 Downloads: 10
Autor: Corina Turcu Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Complexitatea unei probleme decizionale este legata de faptul ca fiecarei strategii a decidentului i-i poate corespunde o multime de rezultate, dettermiinate de un ansamblu de factori (stari ale naturii). Instrumentul decidentului i-l constituie matricea decizionala care ofera informatii: obiectivele decidentului, platile asociate fiecarei variabile in parte permite evidentierea probabbilitatilor subiective ale starilor naturii.
Riscul exista atunci cand un decident nu cunoaste apriori rezultatele deciziei adoptate, dar e capabil sa defineasca o distributie de probabilitate a posibilelor stari ale naturii si a rezultatelor lor.

Daca in cazul riscului pur, decidentul se poate apara prin diverse masuri : contracte de asigurare, prudenta, in cazul riscului speculativ, el trebuie sa gaseasca proceddura de alegere a variantei cu cea mai maaaare sansa de castig si cea mai mica probabilitate de pierdere.

Masurarea gradului de risc prin prisma a doua abordari: Deductv- metoda apriorica, decidentul estimeaza probabilitatile de realizare ale starilor naturii (deductiv), pe care le poate revizuii apeland la experiment informational (studiu de caz).Inductiv - metode statistice,care se bazeaza pe setul de date empirice si prin postularea unei ipoteze conform careia performantele trecute tipice pentru anuite situatii analizate se vor inregistra si in viitor. Estimarea probabilitatilor (starilor naturii) - pornind de la numarul observatiilor statistice sau de la numarul total de observatii.

Aceste date permit determinarea unei distributii de frecventa pentru rezultatele analizate. Daca decidentul accepta ideea ca frecventele de aparitie pot fi extrapolate pe o perioada de timp, atunci el va converti aceste distributii de frecventa in distributii de probabilitate.Principala atributie care revine decidentului (in problemele aferente de risc ) este definirea unor criterii necesare adoptarii deciziilor:

Criteriul valorii asteptate maximeIn anumite situatii concrete doua sau mai multe strategii (variante) nau aceeasi valoare monetara asteptata EMV (Vk)=EMV (Vl), kA� l, ($)Vk, Vl. in aceste conditii trebuie apelat la un alt criteriu (indicator):(2) Gradul de risc al deciziei
Deoarrece valoarea asteptata este o masura a tendintei centrale a castigului, gradul de risc poate fi caracterizat ca fiind o cuantificare a modului in care platile posibile se obtin de la valoarea asteptata.

(2.1) Riscul absolut a unei variabile decizionale se paote determina prin:indicator la distanta: distanta prevede diferrnta dintre cea mai mica valoare monetara si cea mai mare valoare monetara din matricea platilor in valoare absolluta criteriullui Vi i se asociaza distanta di= | max cij-min cij |, i= indicele criteriului, j = indicele starii naturii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.