Riscuri specifice proceselor care insotesc globalizarea

Trimis la data: 2015-06-27
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: curierul11
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In cadrul trendului de dezvoltare pe care lumea a pornit in zilele noastre, globalizarea ocupa un loc central si influenteaza major fiecare aspect al vietii. Aceasta ofera avantaje viabile care usureaza modul de viata si creeaza toate conditiile pentru libertatea comunicarii, mobilitatea miscarii, inlesnirea activitatilor economice, etc.
Totusi, odata cu avantajele oferite de globalizare, deriva si anumite riscuri. Eliminarea granitelor sau interconectarea umana prin intermediul retelelor de socializare sunt doar doua din elementele specifice globalizarii cu ajutorul carora se pot aduce prejudicii securitatii umane sau statelor
Lumea a devenit in aspectele importante un singur sistem social, ca rezultat al dezvoltarii legaturilor de interdependenta care afecteaza acum pe fiecare dintre noi. Sistemul global nu este doar un mediu in interiorul caruia se dezvolta si evolueaza societatile particulare, legaturile sociale, economice si politice care traverseaza granitele dintre state conditioneaza in mod decisiv soarta celor care traiesc in fiecare din ele. Termenul general folosit pentru a caracteriza aceasta interdependenta crescanda a societatii umane este acela de globalizare.

De-a lungul timpului, diferiti specialisti in domeniu au incercat in nenumarate randuri sa ofere o definitie unica a termenului de globalizare. Din cauza complexitatii ridicate si a modificarilor continue ale acestui concept, nu s-a reusit sintetizarea tuturor detaliilor specifice intr-o singura definitie sau paradigma.
Cea mai complexa definitie enuntata de-a lungul timpului afirma ca globalizarea reprezinta " intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, prin care locuri aflate la mare distanta unele de celelalte ajung sa se interconecteze astfel incat evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procese care au loc intr-un loc de la multi kilometri departare si viceversa" .

De asemenea, Fondul Monetar International defineste globalizarea ca fiind "cresterea in interdependenta economica a tarilor din intreaga lume prin cresterea volumului si varietatii tranzactiilor de bunuri si servicii peste granite, fluxul de capital international mult mai liber si mai rapid, dar si o difuziune mai larga a tehnologiei" .
In contextul actual, procesul de globalizare ofera o serie de oportunitati atant la nivel individual cat si la nivel de stat sau organizatie. Aceasta ofera un grad de libertate individual pe care nici un stat nu-1 poate asigura. Concurenta libera la scara globala a eliberat talentele antreprenoriale si creative si a accelerat inovatiile tehnologice.

Insa globalizarea are si latura ei negativa. Este posibil ca locuitorii din tarile dezvoltate sa nu fie pe deplin constienti de urmarile devastatoare ale crizelor financiare deoarece acestea au tendinta de a lovi mai crunt in tarile in curs de dezvoltare.
Procesul de globalizare nu se desfasoara numai intr-un anumit domeniu. Dimensiunile acesteia sunt variate si se intrepatrund formand o relatie de interdependenta, dezvoltarea uneia fiind conditionata dedezvoltarea celeilalte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.