Ritualurile

Trimis la data: 2002-06-10
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 192
Autor: Ungureanu Eugenia
Dimensiune: 57kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest material caracterizează reacţiile liderilor din sistemele sociale la acţiunile unor subordonaţi reformatori ca o serie de ritualuri ale intimidării. Fiecare “ritual de control” succesiv reprezintă o escaladare a eforturilor autorităţii de a descuraja un individ (şi aceia care l-ar putea susţine) de a continua să promoveze reforma. MECANISMELE DE CONTROL ALE CONDUCERII DE NIVEL MEDIU. Ritualurile intimidării satisfac două elemente esenţiale ce îngrijorează autorităţile confruntate cu un subordonat care se dovedeşte nu numai în măsură să formuleze revendicările unui număr semnificativ din membrii organizaţiei, dar şi capabil să propună soluţii pentru rezolvarea lor.
Prima preocupare a autorităţii este, bineînţeles, să controleze reformatorul în aşa fel încât să nu reuşească să recruteze susţinători. Cealaltă preocupare este de a-şi exercita controlul în direcţia în care să fie absolviţi de orice acţiune greşită în problema menţionată. Indivizii în cauză trebuiesc controlaţi în aşa fel încât nici să nu continue a fi un purtător de cuvânt în mod real, nici să nu devină un martir. Atunci când superiorii sunt confruntaţi cu un subordonat reformator , ei îşi doresc tăcerea sau dispariţia acestuia, oricare ar fi mai uşor de obţinut. “Autorităţile” trebuie de asemenea să-şi păstreze cu grijă imaginea de conducere rezonabilă, şi ar prefera ca reformatorul să-i părăsească mai degrabă voluntar decât să fie îndepărtat în mod oficial.

Pentru a exemplifica, această prezentare va descrie ritualurile intimidării folosite în diferite organizaţii de către autorităţi cu scopul de a suprima protestele atunci când preferă mai degrabă să intimideze indivizii reformatori decât să canalizeze energiile organizaţiei către schimbările structurale şi personale necesare pentru a transforma o “enclavă noncomformistă” într-o grupare coezivă şi eficientă. Se sugerează de asemenea că o organizaţie trece la schimbări majore în integrarea şi acomodarea unui grup de dizidenţi numai atunci când ritualurile intimidării nu s-au soldat cu liniştirea indivizilor care constituie “vârful de lance” al mişcării reformiste.

În dezbaterea care urmează, vom fi preocupaţi în primul rând de reformator care provine de la baza ierarhiei organizaţiei şi provoacă, necăjeşte ierarhia de nivel mediu. Reformatorul ameninţă conducerea de nivel mediu în trei moduri distincte. Prima ameninţare este din cauza veridicităţii acuzaţiilor sale în legătură cu inadecvarea acţiunilor specifice a conducătorilor de nivel mediu precum şi din cauza sugestiilor pentru corectarea acestor acţiuni.

În situaţia în care reformatorul are dreptate, conducătorii de nivel mediu se vor teme că cei de sus îi vor pedepsi atunci când vor descoperi adevărul. Cea de a doua ameninţare vine din învăţămintele provocării pe care o prezintă un astfel de reformator, din cererea lui de a se acţiona, care va dezvălui forţa sau slăbiciunea implicării, angajării conducerii de nivel mediu în organizaţie. În al treilea rând, provocarea reformatorului poate indica conducerii superioare faptul că liderii de nivel mediu nu sunt în stare să-şi menţină ordinea în propria jurisdicţie. Pentru a-şi proteja interesele proprii, birocraţii de nivel mediu simt astfel că singura apărare împotriva subordonaţilor reformatori o constituie intimidarea.

Ritualurile intimidării presupun două faze: Intimidarea Indirectă care presupune doi paşi, nulificarea şi izolarea; şi Intimidarea Directă care presupune de asemenea două etape, defăimarea şi expulzarea.

FAZA I : INTIMIDAREA INDIRECTĂ
Pasul 1: Nulificarea
Atunci când reformatorul îl contactează prima oară pe supervizorul său imediat, acesta îl va asigura că acuzaţiile sau sugestiile făcute sunt fără valoare, rezultat al greşitei înţelegeri sau percepţii din partea subordonatului. Superiorii, în această fază, speră că reformatorul va fi atât de impresionat şi chiar înspăimântat de autoritate încât va înţelege din mesajul direct că iniţiativa sa este bazată pe eroare. Dacă, oricum, reformatorul insistă, superiorii săi vor fi adesea de acord să conducă o “investigaţie”. Rezultatul unei astfel de investigaţii ar trebui să-l convingă pe reformator de faptul că acuzaţiile aduse sunt neîntemeiate posibilităţile sporirii eficienţei sau revederea scopurilor organizaţionale au fost apreciate corespunzător de autorităţile competente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.