Roadele unei diplomatii chibzuite - literatura SF

Trimis la data: 2007-12-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.12 / 10
Downloads: 16
Autor: Alexandru claudiu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 555
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura SF este un tip de proza narativa care imagineaza situatii si evenimente ireale,pornind de la premise stiintifice.Temele literaturii stiintifico fantastice se leaga de explorarea spatiului patrunderea in lumi necunoscute sau consierate pana la un moment dat inaccesibile. Datorita faptului ca se bazeaza pe ipoteze inca neconfirmate sau pe considerarea drept realitati a unor inventii tehnologice teoretic posibile dar inca nerealizate literatura sf este numita si literatura de anticipatie.
Actiunea operei literare"roadele unei dplomatii chibzuite"se desfasoara pe o planeta numita Arcadia. Acest nume nu este prea potrivit deoarece exista multa rafuiala ,lacomie,razboi iar sensul simbolic al cuvantului Arcadia este tarm al fericirii , ceea ce pe acea planeta nu exista. Pe de alta parte numele se potriveste deoarece arcadiaenii aveau un grad inalt de civilizatie si cunosteau cunosteau o prosperitate economica apreciabila.

Societatea arcadiana atinsese un nivel inalt de civilizatie si dezvoltare economica prospera, cucerise spatial cosmic si ereditase boli grave, dar nu inlaturase amenintarea razboiului. Planeta era dominate de doua superputeri, doi colosi economici si militari, care, intr-o pace relativa, se acuzau reciproc, printr-o propaganda sustinuta, de cele mai mari rele, pofta de a domina intreaga planeta. O mare parte a resurselor planetei era folosita pentru alimentarea unei necrutatoare curse a inarmarilor, cu acorduri de supraveghere reciproca.
Arcadienii erau fiinte evoluate biologic, avand “ doua perechi de ochi, doua nasuri, doua guri si patru calote cerebrale absolute simetrice”, dar mai ales erau inzestrati cu puteri telepetice.

In expozitiune autorul ne prezinta Arcadia, o planeta de marime medie situata in Constelatia Casiopeea. In imaginatia sa arcadienii sunt niste pamanteni cu 2 fetye ei fiind exact simetrici. Arcadienii atinsesera un grad inalt de tehnologie si cunosteau prosperitatea economica. Din punct de vedere politic planeta era impartita in 2 state: emisfera nordica si sudica. eLe insa se aflau intr-un razboi rece, intr-o continua inarmare, fiecare stat fiind obligat sa-si declare descoperirile in tehnologia militara, desi acest lucru nu se intampla niciodata. Ambii colosi energetici se urau reciproc. Din cand in cand confruntarile pareau iminente , ar tot timpul se gasea o solutie salvatoare.

Dar cei 2 conducatori puteau comonica intre ei prin telepatie . cu toate ca toti arcadienii erau telepati, numai conducatori aveau posibilitatea de a capta si trimite mesaje spre deosebire de ceilalti care fie erau receptor fie emitator.
Semnele inceperii unwi comunicatii erau mancarimea unei urechi ramanand doar ca cel apelat sa raspunda. Dar dupa convorbire cei ce comunicau erau ingretosati aveand nevoie de cateva zile pentru a-si revenii.

Intr-o zi conducatorul emisferei sudice a fost trezit din somn de mancarimea amintita. El fu anuntat de omologul sau ca partea nordica a planetei era amenintata din exteroor de niste extraarcadieni. Nordicul mai spuse ca vor folosii farfurii zburatoare a caror folosire nu fusese anuntata in prealabil. Dar cel din sud il linstii spunandu-I ca si ei au descoperit acest mod de transport, fapte ce constituie intriga.
In desfasurarea actiunii aflam ca invadatorii sunt respinsi din afara Arcadiei insa conducatorul nordic se teme ca atacantii vor revenii.
Dupa 2 zile de la acesta intamplare presedintele sudic il anunta pe cel din nord ca extraarcadienii au trecut prin reteaua de radio observator si au aarcadiat pe un platou din regiunea Antarctidei.

Pe langa inceperea invaziei presedintele a anuntat deasemena ca vor fi folosite pusti cu laser, acestea nefiind omologate. Insa omologul sau ii spuse ca silor le erau cunoscute de mult aceste arme.
Sudicii I-au invins pe extraarcadieni dar acestia au reusit sa se infiltreze in zona ecuatoriala unde era ‘no man’s land’ si cand au ajuns destul de multi au ocupat un centru boreal numit Nordpol.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.