Rolul ONG in dreptul international

Trimis la data: 2010-07-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 580
Autor: Lavinia Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Rolul ONG in dreptul international
Cooperarea dintre statele comunităţii internaţionale, în toate sferele de activitate, se diversifică în ultimele decenii, creându-se forme de coordonare a colaborării internaţionale şi anume organizaţiile internaţionale. Statele creează un cadru instituţional de cooperare, prin adoptarea unui statut, elaborat de comun acord, în care acestea stabilesc obiectul, scopurile şi organele organizaţiei internaţionale. Din punct de vedere al calităţii membrilor, organizaţiile internaţionale pot fi: organizaţii guvernamentale, create prin acordul de voinţă al statelor şi care implică răspunderea acestora, organizaţii internaţionale neguvernamentale şi organizaţii internaţionale suprastatale, care sunt create de către state, dar organele lor instituţionale, acţionează ca organele puterii, administraţiei şi judecătoreşti ale unui stat.

Referat despre Rolul ONG in dreptul international
Datorită diversităţii organizaţiilor internaţionale neguvernamentale, ca scopuri şi dimensiuni, nu s-a ajuns la o definiţie general acceptată a acestor entităţi. Se poate spune că o organizaţie neguvernamentală reprezintă o asociaţie internaţională, creată din iniţiativă privată sau mixtă, grupând persoane fizice sau juridice având naţionalităţi diferite, asociaţie care nu urmăreşte scopuri lucrative.
Pentru a putea obţine recunoaşterea calităţii de persoană juridică, aceste organizaţii trebuie constituite potrivit legii unui stat determinat, care este legea sediului. Poziţia lor juridică nu diferă, deci, de aceea a altor persoane juridice de drept intern din ţara de sediu.

Statutul juridic al ONG-urilor poate fi abordat din două puncte de vedere; al raporturilor lor cu statele şi al relaţiilor lor cu organizaţiile interguvernamentale. În prima situaţie, în cea mai mare parte a cazurilor, ONG-urile sunt considerate de state ca simple asociaţii interne, supuse propriilor lor legislaţii, susceptibile de a fi modificate sau abrogate.

În privinţa raporturilor organizaţiilor neguvernamentale cu cele interguvernamentale se observă că, în ultimii ani, o serie de organizaţii internaţionale neguvernamentale sunt invitate să ia parte sau li se admit cererile de participare la activităţi ale unor organizaţii interguvernamentale, cu condiţia ca statutul acestora din urmă să prevadă o asemenea participare.

Această practică, întâlnită în special în cazul unor organe sau organizaţii interguvernamentale din sistemul O.N.U., a condus la concluzia că unor organizaţii internaţionale neguvernamentale li s-ar putea recunoaşte anumite competenţe limitate în planul raporturilor de drept internaţional.

Cu toate că unele ONG, cum ar fi Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale – Interpol sau Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (C.I.C.R.) colaborează cu guvernele statelor, potrivit normelor actuale de drept internaţional, acestor ONG-uri nu li se recunoaşte calitatea de subiecte ale dreptului internaţional. Ele nu sunt încă dotate cu un veritabil statut juridic internaţional, deşi, în anumite limite, unele dintre ele contribuie la formarea dreptului internaţional.

Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale – O.I.P.C. – Interpol este organizaţie neguvernamentală, având ca membre organe de poliţie din numeroase state de pe cele cinci continente. În fiecare ţară există un birou care funcţionează în cadrul Poliţiei Naţionale, dar se află în angrenajul Interpol, întreţinând legături directe cu Birourile Centrale naţionale din alte ţări, sau prin mijlocirea Administraţiei Centrale Interpol pentru schimb de informaţii şi transmiterea de documente referitoare la infracţiuni şi infractori de drept comun. Este interzisă intervenţia în probleme cu caracter politico-militar, religios sau rasial.

O.I.P.C. are sediul la Paris iar unul din principalul său rol este de a crea şi dezvolta toate instituţiile capabile să contribuie în mod eficient la prevenirea şi reprimarea infracţiunilor de drept comun.
Un alt rol important este de asigurare şi dezvoltare a asistenţei reciproce a tuturor anchetatorilor de poliţie criminală, cu respectarea legilor fiecărei ţări, precum şi a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, apărut la 10 decembrie 1948, care a dat valenţe noi unui principiu fundamental, şi anume principiului respectării drepturilor omului.

La O.N.U., relaţiile cu ONG sunt reglementate de de rezoluţiile Consiliului Economic şi Social (ECOSOC), 288 B(X) din 1950 şi 1296 (XLIX) din 1968. Prin rezoluţia 1296 ECOSOC a decis divizarea ONG-urilor în trei grupe: cele de categoria I, prin obiectul activităţii lor, prezintă un interes fundamental pentru cea mai mare parte din activităţile Consiliului; cele din categoria a II-a au o competenţă specială, dar care nu interesează decât anumite activităţi ale Consiliului; alte organizaţii, pot participa, ocazional, la lucrările Consiliului, în vederea unor consultări speciale.
În funcţie de categoria din care fac parte, ONG-urilor li se acordă unele facilităţi în raporturile cu organele din sistemul ONU, care privesc trimiterea de observatori, participarea la discuţii, sprijinirea şi difuzarea de documente.

Unele ONG au obţinut în cadrul ECOSOC chiar „un statut consultativ” şi, drept urmare, influenţa lor, în special în domeniul drepturilor omului, este în creştere. Dintre organizaţiile neguvernamentale care se preocupă din ce în ce mai mult de drepturile omului fac parte: Crucea Roşie şi Semiluna Roşie, Institutul Internaţional pentru Drept Umanitar, Amnesty International.

Activitatea acestor organizaţii se concretizează în elaborarea de instrumente juridice internaţionale. Alte documente, în afară de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, elaborate sub auspiciile O.N.U. sunt: Carta O.N.U., Constituţia O.I.M., Carta F.A.O., Declaraţia Drepturilor Copilului, Convenţia asupra abolirii muncii forţate, Convenţia asupra cetăţeniei femeii căsătorite, acestea fiind doar câteva exemple din multitudinea existentă.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.