Rolul activ al judecatorului

Trimis la data: 2014-11-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Iustina_G
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principalele aspecte sub care se manifesta rolul activ al judecatorului ,in sistemul procesual civil roman,se desprind din dispozitiile inscrise in art. 129,alin. (2)-(5) C. proc. civ. rom. Si sunt :

1.Dreptul si obligatia instantei de judecata de a ordona dovezile pecare le socoteste utile pentru aflarea adevarului,in afara probelor propuse de parti si uneori chiar impotriva sustinerilor comune ale partilor ;
2.Lamurirea, indrumarea si sprijinirea partilor in exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor procesuale, insa numai daca partea nu este asistata sau reprezentata de avocat sau de mandatarii prevazuti la art. 68 alin.(5),C.proc. civ.;
3.Atenuarea unor dispozitii legale restrictive, prin aplicarea altor dispozitii legale;4.Punerea in discutia partilor a oricaror imprejurari de fapt sau de drept, chiar daca nu sunt cuprinse in cererea de chemare in judecata sau in intumpinare.

Judecatorul are nu numai dreptul de a pune in dezbaterea partilor orice im prejurari de fapt sau de drept ale spetei, ci si dreptul de a invoca din oficiu incalcarea normelor juridice de ordine publica (art. 108, alin.1; C.proc.civ.)Codul de procedura civila contine si alte dispozitii legale prin care se concretizeaza diverse aspecte ale rolului activ al judecatorului:

- "cererea de chemare in judecata sau pentru exercitarea unei cai de atac este valabil facuta chiar daca poarta o denumire gresita"(art.84),ceea ce inseamna ca instanta nu trebuie sa se orienteze dupa sensul literal sau juridic al termenilor folositi ci dupa cel pe care partea a inteles sa-l atribuie acelor termeni,dupa natura dreptului si scopul urmarit prin introducerea cererii respective ;

-"la judecata in prima instanta, judecatorii au datoria de a incerca impacarea partilor"(art. 131,alin.1);
-"instanta este obligata sa cerceteze daca amanarea ceruta de amandoua partile pentru un anumit motiv nu tinde la o amanare prin invoiala partilor" (art.155,alin.3),etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.