Rolul activ al organului fiscal

Trimis la data: 2009-06-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 327
Autor: Aurelia
Dimensiune: 233kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Concepte cheie:
- examinarea obiectiva a datelor prezentate de contribuabil;
- principiul proportionalitatii si rezonabilitatii;
- îndrumarea contribuabilului;
- pastrarea secretului asupra informatiilor.
1. Rolul activ al organului fiscal
In temeiul rolului activ, autoritatea (organul) fiscala îl înstiinteaza pe contribuabil asupra drepturilor si obligatiilor ce îi revin în desfasurarea procedurii fiscale (art.7 alin.1 C.pr.f.1)

Potrivit Normelor metodologice ale C.pr.f., înstiintarea se poate face verbal sau în scris. In cazul înstiintarii verbale autoritatea fiscala fiind obligata sa întocmeasca o nota în care se va consemna îndeplinirea obligatiei; nota ce se va anexa la dosarul cazului.

Consideram ca ar fi fost necesara concretizarea modului de înstiintare (nu numai cum se poate face). Aceasta ar fi necesara pentru a sublinia raspunderea ce revine organului fiscal, dar si pentru a da eficienta protectiei contra abuzurilor sau formalismului în exercitarea obligatiilor.

În temeiul rolului activ autoritatea fiscala are obligatia sa examineze în mod obiectiv starea de fapt, adica situatia din cazul examinat, dar si sa îndrume contribuabilul în scopul depunerii de declaratii sau documente necesare corectarii declaratiilor sau a documentelor (art.7 alin.3 C. pr. f.) În caz de inactiune din partea contribuabilului, exista posibilitatea impunerii din oficiu(art.7 alin.2 C. pr. f.) caz în care organul fiscal trebuie sa examineze cu atentie starea de fapt, orientându-se dupa circumstantele fiecarui caz.

O alta componenta a rolului activ o constituie îndrumarea contribuabilului în aplicarea prevederilor legislatiei fiscale (art.7 alin.5 C. pr. f.) Îndrumarea, conform Normelor metodologice se poate face prin asistenta directa la sediul contribuabilului, la cererea acestuia, precum si prin corespondenta scrisa, e-mail, telefon sau din oficiu, prin furnizarea unor servicii (formulare de declaratie, materiale publicitare, difuzare a informatiilor fiscale prin mass-media) care sa faciliteze îndeplinirea obligatiilor fiscale.

Astfel, de exemplu, în procedura de inspectie fiscala, contribuabilul este informat în ceea ce priveste întinderea drepturilor si obligatiilor pe care le are prin Carta drepturilor si obligatiilor contribuabilului, din care se poate informa ca are dreptul sa solicite amânarea controlului, sa fie primul solicitat pentru a furniza informatii, ca are dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate prin juristi, experti, contabili.

Tot astfel, în procedura de solutionare a contestatiei pe cale administrativa, contribuabilul e înstiintat ca se poate adresa instantelor judecatoresti când este nemultumit de modul de solutionare a contestatiei. Rolul activ al organului fiscal nu se poate exercita atâta timp cât contribuabilul nusi îndeplineste obligatia de cooperare, respectiv prin prezentarea tuturor faptelor cunoscute de acesta, dar si prin indicarea probelor ce pot fi utilizate (art.10 alin 1 C.pr.f.);
contribuabilul fiind obligat sa întreprinda toate masurile necesare procurarii mijloacelor doveditoare (art.10 alin2 C. pr. f.)

2. Obligatia pastrarii secretului fiscal
Reglementarea prevazuta de art.11 C.pr.f. are radacinile în art.12 din O.G. 70/19972 care prevedea ca pe durata controlului fiscal contribuabilii trebuie sa fie protejati prin pastrarea secretului fiscal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.