Rolul activitatii extrascolare in formarea personalitatii armonioase

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 3525
Autor: Viktor
Dimensiune: 13kb
Voturi: 67
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Societatea modernă prin dinamismul său, prin flexibilitatea sa, deschiderea spre inovaţii solicită un model al personaităţii umane care ar fi capabilă să facă faţă cerinţelor secolului XXI care s-a anunţat ca un mileniu al schimbărilor continue.
Educaţia devine imboldul progresului social, exigenţele timpului an de an suscită noi abordări şi valorificări ale ştiinţelor pedagogice, psihologice, politice, sociale, economice în scopul formării unei generaţii tinere capabile să asigure în continuare un nivel de bunăstare a vieţii, o interacţiune socială sporită, condiţii optime pentru dezvoltarea umană.

La sfîrşitul secolului al XX, odată cu reformarea societăţii noastre, s-au produs schimbări şi în sistemul de educaţie al Republicii Moldova, orientarea esenţială fiind democratizarea învăţămîntului, asigurarea calităţii învăţămîntului fiind o necesitate a modernizării. "Democratizarea învăţămîntului reprezintă un principiu de politică a educaţiei care vizează egalizarea şanselor de reuşită şcolară/ universitară în condiţiile unei instruiri de calitate, confirmată în termenii raportului intrare-ieşire, la toate nivelurile sistemului,” afirmă Sorin Cristea (2, p.91).

Autorul citat remarcă locul şi rolul educaţiei nonformale, ca fiind parte integrantă inclusă în aria conceptului pedagogic de democratizare a învăţămîntului ce ,,defineşte o anumită disponibilitate a sistemului, dependentă de structura de funcţionare a acestuia, care validează la nivel de decizie politică: organizarea nivelurilor/treptelor şcolare şi a modalităţilor de evaluare a elevilor/studenţilor; conducerea managerială a instituţiilor; proiectarea curriculară a programelor de instruire formală şi nonformală; realizarea relaţiilor cu comunitatea educativă naţională, teritorială şi locală”.( 2, pag.91).

Prezentul solicită afirmarea unei personalităţi competitive, capabile să-şi modeleze viitorul, de aceea educaţia este în lumea modernă o dimensiune-cheie prin care se fortifică fiinţa umană. Rolul major al educaţiei se relevă şi în Convenţia cu privire la Drepturile copilului, art.29: ,,Educaţia trebuie să fie dirijată în sensul dezvoltării personalităţii şi talentelor copilului, pregătindu-l pentru viaţa activă ca adult”. Astfel se impune şi nevoia de edificare şi menţinere a unei şcoli moderne, democratice, activitatea căreia să se axeze pe ,,valorificarea educaţiei în vederea progresului sociouman” (1, pag.11), o şcoală deschisă ce pledează pentru umanizarea, umanitarizarea şi informatizarea procesului de învăţămînt, o şcoală care oferă subiectului educaţiei – elevului – condiţiile necesare privind valorificarea nevoilor, intereselor, aspiraţiilor sale individuale, favorizîndu-i devenirea, asigurînbdu-i succesul. Comunitatea de învăţare este mediul de formare a atitudinilor, capacităţilor şi competenţelor elevului.

Participînd şi cooperînd, demonstrînd interes pentru studii, pentru propria autodezvoltare, pentru viaţa comunitară, elevul trăieşte o continuă schimbare de comportament, acumulează experienţe prin care îşi racordează existenţa personală ,,la dinamismul vieţii sociale actuale şi viitoare în interesul propriu şi al societăţii” (1, pag.11). În Republica Moldova circa 38% din populaţie o constituie copiii şi tinerii de la 0 - 18/24 ani (Anuarul Statistic al Moldovei, 2007).

Chiar dacă în ultimii ani au fost lansate reforme importante în sectorul public cu scopul de a accelera creşterea economică, de a fortifica serviciile de stat şi de a promova drepturile sociale, situaţia copiilor şi tinerilor a rămas aproape neschimbată, statistica fiind îngrijorătoare:
-Numărul copiilor şi tinerilor în conflict cu legea este în continuă creştere, în vizorul poliţiei fiind, la moment, peste 4300 de minori-delincvenţi;

- orfanii sociali: 27,6% au unul dintre părinţi plecat peste hotare, 9,3% din copii - ambii părinţi

-Rata şomajului printre tineri este mare (17,9% - de circa două ori mai mare decât pentru restul populaţiei active).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.