Rolul agentiilor de rating

Trimis la data: 2014-02-13 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: paulapapy91 Dimensiune: 227kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Economiile capitaliste contemporane sunt economii monetare caracterizate prin libera circulatie a capitalului. Pietele de capital exercita o puternica influenta asupra evolutiei structurilor economice ale fiecarei tari. Acestea intermediaza procesele de acumulare a capitalului la nivelul societatiilor comerciale si institutiilor financiare, precum si de alocare libera la nivel national si international, printr-un ansamblu de relatii si mecanisme specifice. Sub aspect spatial se pot distinge: pietele de capital nationale si pietele de capital financiar internationale (sau pietele internationale).

Pietele de capital nationale sunt reprezentate de pietele titlurilor financiare emise de agenti economici, organisme financiare si administratii publice ale fiecarei tari, conform reglementarilor juridice nationale.Piata de capital internationala este cadrul organizat in care, prin intermediul unor instrumente si tehnici specifice, sunt mobilizate direct sau indirect resursele financiare destinate acoperirii unor nevoi specifice ale diferitelor entitati economice publice sau private.

In secolul al XIX-lea piata capitalului international sau piata financiara internationala s-a confundat cu piata financiara din Londra, la care s-a adaugat intre anii 1895-1914 piata financiara din Paris. Aceste doua piete financiare redistribuiau economiile provenite din strainatate si de la populatie. Dupa primul razboi mondial a aparut piata financiara din New York iar caderea sa din 1929 a marcat inceputul marii crize economice.

In anul 1960 singura piata de emisiuni straine era la New York iar trei ani mai tarziu au aparut primele emisiuni euro-obligatare, si la numai doi ani distanta au aparut si euro-notele pe termen mediu, iar euro-creditele s-au dezvoltat foarte rapid.Piata de capital s-a dezvoltat datorita necesitatii manifestate de investitori si de cei care au dorit sa-si plaseze capitalul financiar. Bancile internationale au un rol important in dezvoltarea acesteia si a procedeelor de emisiune.

2.Agentiile de rating financiar
O parte integrata a pietei de capital in general si a pietei obligatiunilor in special o reprezinta agentiile de clasificare a riscului de imprumut - agentii de rating cum sunt cunoscute pe plan mondial.Ratingul este un cuvant a carui traducere literala semnifica "evaluare", desemnand in acelasi timp un proces - analiza riscului, cat si rezultatul sau final - calificativul sau nota obtinuta.
Agentia de rating este o companie care are ca obiect de activitate evaluarea riscului de credit pentru solicitantii de credite, pentru emitentii de instrumente financiare cat si pentru anumite categorii de instrumente financiare.

Emitatorii de obligatiuni sunt de cele mai multe ori: corporatii, autoritati nationale si locale, organizatii non-profit etc, acestea putand fi vandute si pe pietele secundare.O definitie, intalnita mai ales printre profesionisti este si aceea ca ratingul este procesul de evaluare a riscului atasat unui titlu de creanta sintetizat intr-o nota, permitand un clasament in functie de caracteristicile particulare ale titlului si ale garantiilor emitentului.

Cu alte cuvinte ratingul este o nota acordata de o agentie de rating unei datorii aferente unei companii sau guvern in functie de capacitatea acesteia de a-si onora la scadenta obligatiile financiare decurgand din aceasta datorie.Rolul agentiilor de rating este de a evalua in mod obiectiv si independent riscurile de faliment sau de nerambursare ale unui actor economic emitent de titluri de datorie sau de obligatiuni. Agentiile de rating informeza investitori cu privire la riscurile la care se supun atunci cand imprumuta o societate comerciala sau un stat. Fiecare agentie din cele 3 existente in SUA (Standard & Poor's; Moody's si Fitch) au o scara de notare care poate varia de la AAA (prime) la DDD (faliment).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.