Rolul antreprenoriatului in dezvoltarea economica

Trimis la data: 2016-02-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 5.40 / 10
Downloads: 8
Autor: cosminnn93
Dimensiune: 38kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un antreprenor este reprezentat de o persoana, un individ care este dispus sa suporte riscul de a incepe o afacere in situatia in care exista o sansa importanta de a obtine profit. Antreprenoriatul este practica de a incepe o afacere in scopul obtinerii de profit de pe urma noii oportunitati gasite. Antreprenoriatul este o sarcina dificila si multe noi intreprinderi nu reusesc sa aiba succes. Antreprenoriatul cunoaste multe incertitudini mai ales atunci cand este lansat un produs nou, un produs a carui piata practic nu exista inca.
Antreprenoriatul afecteaza cresterea economica in multe moduri. Prin antreprenoriat inovatii importante intra pe piata, inovatii ce duc la noi produse sau procese de productie care in cele din urma cresc eficienta prin cresterea concurentei pe piata respectiva.

Ideile si conceptele aparute datorita antreprenorilor maresc cunostintele noastre si ceea ce consumatorii prefera prin introducerea unor noi variante de produse si servicii alaturi de cele existente deja pe piata in cauza. Acest lucru accelereaza inovatia de noi produse ca rezultat a multor ore de munca si caracterul mai eficient al antreprenorilor considerand ca veniturile lor sunt direct proportionale cu contributia lor la lucru.

Antreprenoriatul duce la introducerea de noi produse cu o calitate si valoare imbunatatita. Inventivitatea antreprenorilor ajuta la introducerea de noi moduri de productie si de noi piete care nu au fost exploatate inca.

Prin antreprenoriat se descopera noi surse de aprovizionare si se creaza noi organizatii de afaceri, lucruri ce afecteaza direct economia. Crearea de noi oportunitati de afaceri se realizeaza prin antreprenoriat, productivitatea si inovatia ducand la crestere economica. Prin urmare, atunci cand exista mai mult spirit antreprenorial intr-o economie, este de asteptat o crestere economica mai mare.

In ceea ce priveste modul in care spiritul antreprenorial a fost un stimulent in cresterea economica, exista nenumarate discutii si dezbateri, dar este totusi eminent sa se realizeze importanta inovatiilor constante si imbunatatirea concurentei. A existat mereu o problema in definirea si masurarea factorilor antreprenoriali si acest lucru a complicat analizarea contributiilor la cresterea economica. Conceptul de antreprenoriat este multidimensional si in mare parte prost definit(Carree & Thurik, 2002).

Intelegerea rolului antreprenoriatului in cresterea economica va necesita, prin urmare, un cadru din cauza naturii variabilelor intermediare si conexiunilor existente(Bygrave & Minniti, 2000). Cele mai bune exemple ale acestor variabile intermediare includ inovatia, competitia caracterizata de intrari si iesiri si eforturile realizate de catre antreprenori. Alte conditii de antreprenoriat se adauga atunci cand vine vorba de contributiile acestora la cresterea economica. Aceste conditii includ trasaturi personale si factori culturali si institutionali prezentati in figura urmatoare.

II. Antreprenoriatul si dezvoltarea economica

In timp ce spiritul antreprenorial consta exclusiv in activitatile desfasurate de catre o persoana fizica, conceptul de crestere economica a fost mai mereu relevant la un nivel de firma, unul industrial, national si regional. Acest lucru presupune faptul ca legatura dintre spiritul antreprenorial si cresterea economica se va face prin contopirea nivelurilor individuale cu cele agregate.

Antreprenorii sunt deseori considerati a fi un "activ national", activ ce necesita dezvoltare, motivare si remuneratie la cel mai inalt nivel posibil. Acestia pot schimba felul in care traim si muncim. Avand success, inovatiile lor pot imbunatati standardul nostru de viata. Pe scurt, in plus fata de crearea de bogatie prin asocierile lor antreprenoriale, antreprenorii creaza locuri de munca si conditii pentru o societate prospera.

Antreprenorii creaza noi afaceri

Caile oferite de antreprenori, in forma de noi bunuri si servicii, au ca rezultat crearea a noi locuri de munca, lucru ce poate produce un efect de cascada in economie. Stimularea intreprinderilor sau a sectoarelor adiacente noii piete ajuta la dezvoltarea economiei.

De exemplu, cateva companii de IT au fondat industria IT din India in anii 1990 ca un hub secundar pentru programatori. Curand industria a crescut ritmul in domeniul programatorilor, dar mai important a fost faptul ca numeroase alte sectoare au beneficiat de pe urma acesteia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.