Rolul aparatorului in justitie

Trimis la data: 2014-02-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: elenasabina23 Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actiunea civila in justitie este definita ca modalitatea concreta, practica, prevazuta de lege in favoarea titularului unui drept subiectiv, de a cere instantei judecatoresti recunoasterea unui drept subiectiv preexistent, ori constituirea unei situatii juridice noi, fie incetarea piedicilor puse in exercitarea dreptului sau de catre o alta persoana, sau sa fie despagubit.Ea constituie principalul factor al procesului, pentru ca fara actiune civila nu poate exista proces civil, cu ajutorul caruia sa fie aparate drepturile civile incalcate, sau sa fie ocrotite anumite interese prevazute de lege.
Referate similare: Nu exista referate similare

Actiunea civila nu reprezinta unica forma de garantare a exercitarii depline a drepturilor cetatenilor, de proteguire juridica a drepturilor civile, pentru ca apararea si ocrotirea acestora se realizeaza si pe alte cai, cu alte mijloace, care sunt multiple si variate, cele mai importante fiind de ordin educativ.

Cu toate acestea, actiunea civila reprezinta cel mai eficace mijloc pentru apararea drepturilor civile incalcate.In vederea apararii drepturilor civile incalcate sau a unor interese ocrotite de lege, persoana lezata, interesata in apararea lor, are dreptul sa se adreseze organului jurisdictional competent, cu cereri de chemare in judecata.Aceasta posibilitate, garantata de lege , de a apela la protectia organelor de justitie, face ca actiunea sa devina un drept, respectiv dreptul la actiune.

Dreptul la aparare este consacrat in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice si Conventia Europeana a Drepturilor Omului - ca o garantie a dreptului la un proces echitabil al oricarei persoane, precum si in principiile constitutionale prin care se instituie obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, inclusiv garantarea dreptului la aparare al partilor in tot cursul procesului (art. 1 pct. 5 si art. 24 din Constitutia Romaniei).

Prevenirea vatamarii drepturilor si libertatilor fundamentale si a drepturilor ce deriva din ele nu se poate realiza fara cunoasterea acestora, a modului si limitelor de exercitare, precum si garantiilor oferite de lege pentru protectia lor.Pentru a se da eficienta principiului egalitatii tuturor cetatenilor la un proces echitabil, legea a instituit garantii ale dreptului de aparare cuprinse in norme juridice procesuale (art. 171 - 174 din Codul de procedura penala), ceea ce impune ca persoane avand cunostinte juridice de specialitate, denumite generic aparator, sa acorde asistenta juridica participantilor in procesul penal sau sa-i reprezinte, ales sau din oficiu, in conditiile legii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.