Rolul factorilor de mediu in activitatea intreprinderii

Trimis la data: 2003-05-16 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 40 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Mahaiu Adam Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tranziţia la economia de piaţă a Republicii Moldova a scos in vileag o serie de probleme, acuitatea cărora a reliefat tot mai mult criza economică şi socială: degradarea economiei, nivelul înalt al inflaţiei, deficitul bugetar, falimentarea întreprinderilor, creşterea şomajului etc.

După cum ne demonstrează experienţa unor ţări economic dezvoltate, una din posibilităţile de soluţionare a problemelor iscate este dezvoltarea amplă a activităţii antreprenoriale care actualmente este considerată drept un factor primordial în dezvoltarea economiei de piaţă a republicii. Evident că în aceste condiţii subiectul principal devine antreprenorul.

Anume el este persoana ce activează în interesul întreprinderii, a său personal, asumîndu-şi un anumit risc. El este nevoit să cunoască modul de exercitare a activităţii de antreprenoriat, mediul în care se desfăşoară acţiunile practice, problemele cu care se poate înfrunta în activitatea sa şi şansele posibile pentru a le soluţiona.

Agenţii economici trebuie să iee în consideraţie faptul că, activitatea antreprenorială este supusă acţiunilor unui set de factori externi şi interni.
Dintre factorii externi putem evidenţia: consumatorii produselor şi serviciilor firmei; furnizorii; existenţa bunurilor substituibile; posibilitatea de intrare pe piaţa de produse ale firmei date; politica social – economică a statului.

Printre factorii interni putem evidenţia: managementul, strategia, finanţele, sistemul informaţional, personalul, cultura, tehnologia, structura.Tranziţia schimbă cardinal relaţiile dintre întreprindere şi mediul său de activitate. Principala componentă a mediului devine piaţa, care mijloceşte legăturile multiple ale întreprinderii cu mediul său.

Mecanismul pieţei reprezintă pentru întreprindere terenul de realizare a fluxului aprovizionare – producţie – desfacere. Realizarea obiectivelor întreprinderii este în funcţie de sporirea supleţei, adaptabilităţii şi flexibilităţii întreprinderii în raport cu mediul care în condiţiile economiei de piaţă se modifică permanent.

Activitatea întreprinderii în perioada de tranziţie, sub influenţa factorilor de mediu cere răspuns la o serie de întrebări:
Care este natura mediului în care activează întreprinderea? Este mediul simplu şi stabil ori complex şi turbulent? Ce schimbări survin în toţi factorii externi ai întreprinderii? Ce şanse sunt ca factorii variabili ai mediului vor condiţiona modificări substanţiale în toate părţile componente ale mediului şi vor crea noi oportunităţi pentru firmă? Modificările mediului pun sub semnul întrebării viabilitatea relaţiilor economice şi operaţiunile existente ale întreprinderii?

Ce gen de strategie este utilizată în cadrul întreprinderii? Adaptarea întreprinderii la modificările mediului este un obiectiv al strategiei firmei sau este pur şi simplu o simplă reacţie la modificările mediului? Dispune întreprinderea de o analiză sistematică a mediului care ar da posibilitatea ca să identifice la timp primejdiile şi şansele de a prospera? Este întreprinderea adaptivă şi inovatoare? Este întreprinderea în permanentă căutare de noi şanse? Evaluează permanent întreprinderea activităţile existente? Este gata întreprinderea de a activa într-un mediu competitiv?

Ce gen de tehnologie utilizează întreprinderea? Ce alegeri tehnologice înfruntă întreprinderea? Procesele de transformare a factorilor de producţie în bunuri şi servicii sunt standardizate şi monotone? Tehnologia condiţionează activităţi, de componenţă înaltă sau mică, cu responsabilitate şi autonomie? Tehnologia cere de la angajaţi activităţi rigide sau flexibile? Ce are întreprinderea în calitate de obiective şi poate înlocui sistemele tehnologice rigide cu sisteme mai flexibile?

Ce gen de persoane sunt angajate în firmă? Ce nivel al culturii predomină în firmă? Ce caracteristici au dimensiunile principale ale culturii, ca bază a deciziilor şi acţiunilor individuale şi de grup? Ce stimulente există şi îi face pe angajaţi să activeze? Predomină conduita “sunt aici deoarece am nevoie de bani şi am anumite obligaţiuni” sau angajatul este încadrat într-un proces creativ şi se află în căutarea, şi este captivat de activitatea sa? Care este nucleul valorilor care predomină în întreprindere?

Cum este structurată întreprinderea? Care sunt caracteristicile sistemului de conducere a întreprinderii şi a subsistemelor decizional (cuprinde ansamblul funcţiilor de conducere), operaţional (cuprinde ansamblul funcţiiilor de execuţie) şi informaţional (permite acţiunile de dirijare a subsistemului operaţional de către cel decizional)? Care este filozofia managerială dominantă? Este filozofia dominaţiei manageriale autoritară ori democratică? Filozofia managerială este inovativă şi primitoare de riscuri?

Se intenţionează promovarea unui management anticipativ, prevederea şi cunoaşterea permanentă a modificărilor în perspectivă a pieţii, depistarea strategiilor optime de acţiune? Este firma puternic polarizată de către obiective care ar contribui la mărirea solvabilităţii, a cifrei de afaceri, a profitului, la menţinerea şi cucerirea de noi pieţe?

Răspunsurile la întrebările evidenţiate dau posibilitatea, pe de o parte, de a identifica caracteristicile organizaţionale, de a determina corespunderea, potrivirea dintre diverse subsisteme ale întreprinderii (management, strategie, tehnologie – finanţe, personal, cultura, structura, sisteme informaţionale). Pe de altă parte, se crează premisele de a rezolva problemele activităţii antreprenoriale legate de incertitudine şi risc.

Mediul în care activează întreprinderile din economia Republicii Moldova în momentul de faţă condiţionează un înalt grad de incertitudine şi căderea majorităţii populaţiei, agenţilor economici în cotidian. Comportamentul majorităţii populaţiei este afectat de blocajul financiar. Despe aceasta ne vorbeşte faptul că sărăcia avansează, suma restanţelor salariale cresc. Salariul mediu al unui angajat în economia naţională este 184,3 lei şi e mult mai mic în comparaţie cu mărimea valorică a bugetului minim de consum. Ultimul, conform calculelor efectuate de specialişti ai Federaţiei Generale a Sindicatelor, depăşeşte suma de 600 lei.

1.Esenţa şi componentele mediului ambiant al întreprinderii
Agenţii economici îşi desfăşoară activitatea într-un anumit mediu. Ultimul îmbină factorii de natură economică, socială, politică, ştiinţifico – tehnică, juridică, geografică, demografică. Putem evidenţia următoarele trei tipuri de mediu:Stabil. Schimbările în acest mediu sunt rare, de mică amploare şi uşor previzibile.

Schimbător. Modificările sunt frecvente, de o amploare variată şi, în general, previzibile.Turbulent. Modificările sunt foarte frecvente, de amploare variată cu influenţe profunde asupra activităţii firmei şi greu de anticipat.
În condiţiile actuale activitatea întreprinderilor se desfăşoară preponderent într-un mediu de un dinamism accentuat.

Mediul ambiant al întreprinderii poate fi divizat în Micro şi Macromediu.
Micromediul cuprinde acele elemente ale mediului cu care întreprinderea intră în relaţii directe. Ca exemplificare, putem evidenţia:Furnizorii, care în baza contractelor asigură întreprinderea cu materie primă, materiale, echipamente, resurse energetice, forţă de muncă. Pentru încheierea contractelor cu furnizorul, întreprinderea are nevoie de informaţii referitoare la dimensiunile şi calitatea ofertei, preţurile practicate, politicile comerciale utilizate, cunoaşterea unor aspecte privind climatul intern al întreprinderii furnizoare (stabilitatea economică, disciplina tehnologică etc.).

Prestatorii de servicii. Ultimii pot fi firme sau persoane particulare, care oferă o gamă largă de servicii necesare pentru activitatea întreprinderii. Printre prestatorii de servicii putem numi firmele de comerţ, de transport, agenţiile de publicitate, băncile.

Clienţii. Această categorie include: consumatorii, utilizatorii industriali; întreprinderile comerciale, agenţiile guvernamentale, utilizatoare de serviciile produse de întreprindere.

Concurenţii. Acestea sunt firmele sau persoanele particulare care îi deservesc pe aceiaşi clienţi şi au aceiaşi furnizori sau prestatori de servicii.
Organismele publice reprezentate de asociaţiile profesionale, asociaţiile consumatorilor, mediile de informare în masă, organele de stat (financiare, fondul social, vamele, de justiţie etc.) faţă de care întreprinderea are obligaţii legale.

Macromediul cuprinde elementele structurale ale mediului cu acţiune indirectă şi pe termen lung asupra activităţii întreprinderii. Macromediul include:
Mediul demografic caracterizat de numărul populaţiei, structura pe vârste şi sexe, dimensiunea medie a unei familii, repartizarea teritorială, populaţia urbană şi rurală. Analiza indicatorilor ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.