Rolul institutiei militare

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 2
Autor: Mariana
Dimensiune: 13kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nu există o singură perspectivă sociologică: mai degrabă, în cadrul sociologiei, există "şcoli de gândire" în mod clar deosebite. Dar toate împărtăşesc opinia că sociologia este studiul ştiinţific al comportamentului social uman, al societăţii umane şi al rezultatelor activităţilor sociale.
Premisa fundamentală a sociologiei este cât din existenţa umană este existenţa socială. Suntem legaţi unii de alţii şi depindem de alţii pentru existenţa noastră. Influenţăm pe alţii şi suntem influenţaţi de ei; într-adevăr, însuşi sensul identităţii depinde de această interacţiune. Orice încercare de a înţelege formele sociale în afara acţiunii individuale este sortită eşecului. Sociologia oferă o concepţie completă condiţiei umane.

Întreaga viaţă socială începe o dată cu societatea, cu organizarea asocierii umane. Fiinţele umane se nasc într-o societate care funcţionează deja. Societatea este centrul existenţei umane; viaţa socială este viaţa în societate.

Pentru a supravieţui, orice societate trebuie să rezolve anumite probleme care apar în mod frecvent. Ea trebuie să asigure satisfacerea nevoilor fizice şi afective ale membrilor săi, să asigure transmiterea moştenirii comune a societăţii din generaţie în generaţie şi să aibă grijă de tineret. De-a lungul timpului, societăţile dezvoltă forme structurale şi culturale stabile, pentru a se ocupa de aceste probleme, acestea fiind de fapt instituţiile sociale.

Sunt recunoscute mai multe tipologii, în funcţie de diverse criterii ale instituţiilor sociale:După importanţa în viaţă a societăţii:
Instituţii primare – care asigură şi impun modul de evoluţie socială – fără de care societatea n-ar exista în dimensiunile şi cu trăsăturile prezente ar fi ”altceva şi altfel” (familie, instituţii economice, instituţii de putere).

Instituţii secundare – pe care societatea le produce în etape ulterioare fundamentării sale şi prin care îşi produce schimbări calitative şi cantitative, conform unor proiecţii şi aspiraţii aşteptate (instituăii culturale, de ocrotire a sănătăţii, instituţii militare, instituţii religioase).

În funcţie de modul de apartenenţă sau/şi de provenienţă, distingem:
Instituţii produse de către societatea în care fiinţează – căpătând un caracter dominant al acestei societăţi, chiar dacă suportă transformări în contextul evoluţiei sociale, multe dintre ele fiind denumite după societatea care le-a produs – instituţii rurale, instituţii ardelene etc.

Instituţiile importante sunt preluate din alte medii decât în cele care acţionează, ele fiind vizibile atât prin funcţiile pe care le exercită, cât şi prin disfuncţiile, dezorganizările pe care le crează.
După tipul de activitate

Familia – ca grup primar format prin căsătorie, filiaţie sau adopţie între membrii căruia funcţionează relaţii de rudenie, de sânge şi norme legitim, social şi juridic, care asigură reproducerea naturală a societăţii.Instituţiile economice asigură obţinerea prin producţie, schimb sau credit a resurselor materiale care satisfac trebuinţele primare dar şi secundare ale membrilor societăţii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.