Rolul isd in solutionarea problemelor generate de criza financiara

Trimis la data: 2012-01-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 100
Autor: Constantinescu maria nicoleta
Dimensiune: 102kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Investitia straina directa reprezinta o relatie investitionala de durata, intre o entitate rezidenta si o entitate nerezidenta; de regula, implica exercitarea de catre investitor a unei influente manageriale semnificative in intreprinderea in care a investit. Investitiile straine directe sustin cresterea economic, stimuleaza investitiile interne, sprijina restructurarea si privatizarea, sustin cresterea investitiilor de capital, genereaza efecte pozitive asupra balantei comerciale, sustin cresterea veniturilor la bugetul statului.
Criza economica pe care Romania o traverseaza este cu precadere o criza interna, determinata de politicile macroeconomice luate in ultimii ani.
Criza si-a pus pentru prima data amprenta asupra ISD romanesti la inceputul anului 2008. "Instabilitatea financiara generata de criza economica declansata in Romania, a dus la o deteriorare progresiva a situatiei investitionale.

In prima jumatate a anului 2008, o serie de indicatori deja sugerau un declin al perspectivelor privind cresterea economica, precum si o scadere a increderii investitorilor." Acest climat nefavorabil a inceput sa-si puna amprenta asupra programelor de investitii, inclusiv a ISD, la inceputul anului 2008.Anul 2008 a marcat sfarsitul unui ciclu de crestere a investitiilor internationale, care a inceput in 2004 si care a inregistrat un record istoric al intrarilor de ISD de 1900 miliarde de dolari in 2007.

Avand in vedere impactul in curs de desfasurare al crizei economice si financiare la nivel mondial, s-a estimat scaderea fluxurilor ISD.
Industriile cele mai afectate de scaderea fluxurilor de ISD in 2008 au fost cele din domeniul serviciilor financiare, industria auto, a materialelor de consum si industria bunurilor de consum. Dar consecintele crizei se extind rapid si asupra ISD din alte domenii, variind de la sectorul primar la serviciile non-financiare.

Practic, toate sectoarele au fost afectate de o scadere a achizitiilor si fuziunilor transfrontaliere in 2008, exceptand industria petrolului si a mineritului si intreprinderile agro-alimentare.In consecinta, in contextul globalizarii si al integrarii economice concretizate, in principal, in internationalizarea productiei, investitiile straine sustin cresterea economica, intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de conditiile concrete existente in fiecare tara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.