Rolul limbajului ca modalitate de caracterizare

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comicul de limbaj este cu totul remarcabil si un mijloc de caracterizare indirecta a personajelor ce-l individualizeaza net pe Caragiale in intreaga literatura romana. Limbajul personajelor caragialiene scoate in evidenta incultura si incoerenta acestora.
Caragiale nu foloseste fraze ample, suprimand tot ceea ce i se parea de prisos, tot ceea ce ar fi ingreunat receptarea imediata si clara a ideilor exprimate.
Caragiale nu foloseste fraze ample, suprimand tot ceea ce i se parea de prisos, tot ceea ce ar fi ingreunat receptarea imediata si clara a ideilor exprimate. Pentru imbogatirea limbii, Caragiale foloseste foarte multe neologisme, pe care le alege cu atata pricepere si le imbina cu atata maiestrie cu expresiile si cuvintele populare, incat ele au devenit memorabile si indispensabile in limba romana.
Comicul de limbaj s-ar putea defini prin cateva particularitati:

Greselile de vocabular se produc din cauza deformarii cuvintelor, mai ales a neologismelor, fie din lipsa de instructie, fie din mimetism:
pronuntie gresita ("famelie", "renumeratie", "plebicist", "andrisant", "bampir")etimologie gresita ("capitalisti" pentru locuitorii Capitalei, "scrofulos" pentru scrupulos) lipsa de proprietate a termenilor ("liber-schimbist", insemnand cel care promoveaza libertatea comertului, neamestecul statului in treburile intreprinzatorilor capitalisti, are pentru Catavencu sensul de flexibil in conceptii)

Incalcarea regulilor gramaticale si a logicii polisemia ("ne-am racit impreuna") contradictia in termeni ("dupa lupte seculare care au durat asociatii incompatibile ca sens ("Industria romana e admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire") nonsensul ("Din doua una, ori sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic, ori sa nu se revizuiasca primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo si anume prin partile esentiale")

truismele ("Un popor care nu merge inainte, sta pe loc, ba mai da si-napoi") constructii prolixe ("In sanatatea alegatorilor...cari au probat patriotism si mi-au acordat...asta...cum sa zic de!...a! sufrazdele lor; eu, care familia mea de la patuzopt in Camera, si eu ca rumanul impartial, care va sa zica...cum am zite...in sfarsit sa traiasca!")
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.