Rolul literaturii in perioada pasoptista

Trimis la data: 2011-02-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 19
Autor: Varga Catalin
Dimensiune: 5486kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
In perioada pasoptista se pun bazele literaturii noastre moderne si se contureaza identitatea culturala a literaturii romane, specificul national. Scriitorii pasoptisti reprezinta o generatie solidara, care participa activ la procesul de constituire a identitatii noastre nationale si de modernizare a societatii romanesti. Ei actioneaza pe mai multe cai: sunt participanti sau simpatizati ai revolutiei de la 1848, servesc prin opera literara idealurile social politice ale vremii si aspiratiile romanesti, contribuie la intemeierea si dezovoltarea diferitelor institutii culturale: presa, invatamantul, teatrul, societatile culturale.
Sub influenta ideologiei romantice ei descopera si valorifica traditiile, istoria, natura, elemente ale specificului national si principale teme literare. Sub aspect estetic, este o perioada de acumulare, de coexistenta a diferitelor curente literare, dar si o perioada in care se realizeaza modelele principalelor specii literare la noi. Prin creatiile lor contribuie la dezvoltarea limbii romane literare si a stilului beletristic.

Pentru prima data are loc o sincronizare cu Europa Occidentala mai mult mimetica la inceput, astfel se intoarce spatele Orientului spre Occident, cultura noastra va cunoaste prima mare etapa de modernizare. Perioada pasoptista are ca nucleu revolutia de la 1848. Miscarea pasoptista are urmatoarele obiective social-politice: modernizarea societatii romanesti independenta politica libertatea nationala unirea provinciilor romane.

Aceasta epoca marcheaza inceputul literaturii noastre moderne. Scriitorii pasoptisti incearca o sincronizare in Europa Occidentala, mai mult mimetica la inceput. Scriitorii au fost nevoiti sa "arda etapele" care se desfasurasera succesiv in literaturile occidentale in decursul a mai mult de un secol si jumatate. Curentele literare (iluminism, clasicism, preromantism, romantism, realism) sunt asimilate simulta Principala trasatura a literaturii pasoptiste consta in coexistenta curentelor literare, nu numai in opera aceluiasi autor ci chiar si in aceeasi creatie.

Pasoptismul este o ideologie literara care nu a fost sintetizata intr-un program particular si supusa unor comandamente exterioare: mecanism cultural si revolutionar, spirit critic, deschidere spre Occident, impunerea unui spedific national, constiinat critica si patriotica, constiinta pionieratului in mai toate domeniile vietii, o retorica a entuziasmului si o trezire la actiune.

Articolele programatice ale vremii reflecta ideologia literara pasoptista. Doua personalitati au rolul de indrumator al fenomenului cultural-literar. Intr-o prima etapa, corespunzatoare primei generatii pasoptiste, acest rol ii revine lui Ion Heliade Radulescu prin articolele din Curierul romanesc aparut la Bucuresti (1829) caruia ii adauga suplimentul literar Curierul de ambe sexe (1837).

Datorita indemnurilor adresate tinerilor scriitori a fost posibil debutul unei intregi generatii intre 1830-1840: Vasile Carlona, Gr. Alexandrescu, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Bolliac. O alta etapa este marcata de contributia lui Mihail Kogalniceanu, redactorul revistei iesene "Dacia literara", care are ca obiect exclusiv literatura. In cele trei numere aparute s-au publicat opere ale celor mai valorosi scriitori ai vremii (C. Negruzzi, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu) insa directia imprimata s-a reflectat in toata literatura epocii.

Reprezentantii perioadei Pasoptiste
Costache Negruzzi(1808-1868)
S-a nascut in satul Hermizeu, Juderul Iasi, a fost om politic si scriitor roman din peroada pasoptista. Nicolae Manolescu afirma despre el ca este "cel dintai prozator romantic si unul dintre cei mai de seama".

Depaseste faza traducerilor fiind intemeietorul prozei romanesti moderne printr-o opera durabila. Fara a fi un spirit revolutionar, a pus in practica ideile culturale si literare ale epocii. Capodopera sa, nuvela istorica "Alexandru Lapusneanu" apare in primul numar al revistei "Dacia Literara" alaturi de articolul-program "Introductie" pe care-l ilustreaza.

Ion Heliade Radulescu(1802-1872)
A fost un scriitor, filolog si om politic roman de origine aromana, membru fondator al Academiei Romane considerat cel mai important scriitor din cultura romana prepasoptista. In 1818, el devine elevul lui Gh. Lazar, caruia ii va urma la conducerea scolii de la "Sf.Sava".

Este membru activ al asociatiilor culturale din epoca: "Societatea Literara" (din 1827), "Societatea Filarmonica" (din 1833), intemeietor al presei din Tara Romaneasca: Curierul Romanesc (1829) si Curierul de ambe sexe (1837), tipograf, editor, poet, prozator, critic.

Mihail Kogalniceanu(1817-1871)
Personalitate fascinanta a epocii moderne, spirit pasionat si comprehensiv, Mihail Kogalniceanu se situeaza in fruntea celor mai talentati reprezentanti ai generatiei pasoptiste.

Vasile Alecsandri(1821-1890)
Atasat de viziunea pasoptista,Vasile Alecsandri a fost liderul miscarii literare a epocii, fiind un deschizator de drumuri pentru diferite specii si genuri literare. Socotind ca se va: "fi adapat cu invatatura cuvenita spre a fi de folos patrii", cativa ani, Alecsandri se dedica literaturii cu pasiune.

In "Dacia literara" in anul 1840 public "Buchetiera de la Florenta", si "Propasirea" in anul 1844 continua publicarea amintirilor lui de calatorie. Contributia sa la dezvoltarea si formarea teatrului national a fost hotaratoare in creearea un repertoriu romanesc. Mai redus in raport cu poezia si teatrul, proza lui Alecsandri este apreciata de George Calinescu drept: "cea mai durabila parte a operei lui". El este primul nostru mare dramaturg.

Creatiile lui se raspandesc in foi volante: "Desteptarea Romaniei" revolutionara si unionista: "hai, copii de-acelasi sange! hai cu totii intr-o unire/ Libertate-acum sau moarte sa catam sa dobandim".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.