Rolul managerului in managementul calitatii

Trimis la data: 2012-01-20 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 516
Autor: Gurzau adriana Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Proiectele de dimesiuni diferite au modalitati si cerinte diferite de organizare a oamenilor. Intr-un proiect mic este nevoie de o structura organizatorica redusa. Ea poate include Sponsorul principal, managerul de proiect si echipa de proiect sau, poate doar un manager de proiect si Sponsorul proiectului. Totusi, in cazul proiectelor de mare anvergura vor fi implicati din ce in ce mai multi oameni si este important ca acestia sa inteleaga ce se asteapta de la ei si rolul pe care trebuie sa-l indeplineasca. Aceasta sectiune identifica unele dintre rolurile uzuale (si mai putin uzuale) pe care va trebui sa le definesti pentru proiectul tau (in ordine alfabetica).

Clienti. Acestia sunt beneficiarii individuali (sau grupurile de beneficiari) directi ai produsului dezvoltat de proiect. Ei sunt cei pentru care proiectul este realizat (beneficiarii indirecti probabil sunt parti interesate in proiect). Ei pot fi denumiti si cumparatori dar procesul TenStep se refera generic la acestia drept clienti.

Managerul de Proiect al Clientului. Daca proiectul este suficient de mare, clientul isi va desemna un manager de proiect corespondent care va fi primul punct de contact cu proiectul. Intr-un proiect IT, de exemplu, managerul de proiect IT ar purta responsabilitatea generala pentru solutia IT. Totusi, clientul ar mai putea derula si alte proiecte pentru a sustine aceasta initiativa, iar responsabilitatea pentru acestea va apartine managerului de proiect al clientului.

Managerul de proiect IT si managerul de proiect al clientului vor fi pe pozitii de egalitate si vor colabora la dezvoltarea si implementarea solutiei complete. Managerul de proiect al clientului este, de obicei, desemnat de catre Sponsor si are, de asemenea, urmatoarele responsabilitati:Managementul cu success al tuturor proiectelor derulate in cadrul organizatiei client pentru a sustine dezvoltarea solutiei finale.

Asigurarea disponibilitatii resurselor clientului la momentul potrivit, incluzand furnizarea cerintelor, testarea acceptarii solutiei de catre utilizatori si training .Validarea rigurozitatii si a gradului de cuprindere ale datelor de test si ale testarii acceptarii solutiei de catre utilizatori.Dezvoltarea si implementarea proceselor si procedurilor necesare utilizatorului pentru a sustine solutia livrata

Bugetarea resurselor clientului
Managerul Functional. Managerul functional este persoana careia ii raportezi intr-o organizatie structurata functional. De obicei, el iti evalueaza performantele. Si managerul de proiect poate fi manager functional, insa nu este neaparat. Daca managerul de proiect si managerul functional al unui membru al echipei de proiect sunt doua persoane diferite, probabil ca organizatia utilizeaza tehnici de management matricial.

Managerul de Program. Managerul de program are autoritatea de a conduce un program. is the person with authority to manage a program. (Un program este o structura sub umbrela careia se face managementul unei serii de proiecte interconectate.) Managerul de program coordoneaza planificarea si managementul general al programului. Toti managerii de proiect din program ii raporteaza managerului de program (din considerente legate de proiect. Din punct de vedere functional, ei nu sunt subordonati managerului de program).

Directorul de Proiect. In metodologia TenStep, acest rol este acordat managerului functional al managerului de proiect. Responsabilitatile rolului sunt flexibile si trebuie definite in cadrul procesului de Definire a Proiectului. Totusi, existenta acestui rol conduce la concluzia ca, in majoritatea organizatiilor, managerul de proiect nu este responsabil in totalitate pentru proiect. De obicei, si managerul functional al managerului de proiect joaca un rol relevant in proiect. Acest rol include suport in furnizarea resurselor, in rezolvarea situatiilor dificile, abordarea politicilor organizationale, etc.

Managerul de Proiect. Persoana aceasta detine autoritatea de a conduce proiectul, incluzand planificarea si dezvoltarea tuturor livrabilelor proiectului. Managerul de proiect este responsabil de managementul bugetului, al programului de activitati si al Planului de Management al Proiectului (managementul continutului, managementul situatiilor dificile, managementul riscurilor, etc.). Pentru mai multe detalii, consultati sectiunea 1.0.2 Rolul Managerului de Proiect.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.