Rolul mitocondriilor in apoptoza

Trimis la data: 2012-12-01
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 8.61 / 10
Downloads: 0
Autor: iloveyou4ever14
Dimensiune: 98kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Apoptoza este o forma a mortii celulare programate, proces prin care celulele declanseaza propria lor auto-distrugere ca raspuns la un anumit semnal. Apoptoza este o moarte celulara fiziologica, programata genetic, necesara pentru supravietuirea organismelor pluricelulare, in echlibru constant cu proliferarea celulara.
Desi este stabilita implicarea mitocondriei in procesele apoptotice, mecanismele prin care aceasta controleaza apoptoza nu sunt inca pe deplin elucidate. Ceea ce se cunoaste cu certitudine sunt fapte care evidentiaza participarea mitocondriei la procesele apoptotice, prin participarea pe calea cascadei caspazelor.

Initial s-a considerat ca mitocondriile raman neschimbate in timpul apoptozei.Acum stim ca mitocondria sufera modificari morfologice in apoptoza.Cele mai frecvente anomalii constau in reducerea dimensiunilor, cu sporirea densitatii matricei, modificare denumita picnoza mitocondriala.

Aceste condensari au fost evidentiate si confirmate ca evenimente timpurii in apoptoza.Daca in celulele normale mitocondriile sunt dispersate in toata celula, in celulele apoptotice ele se redistribuie, aglomerandu-se perinuclear. Se pare ca acest lucru se datoreaza defectelor din relatia lor cu kinezinele ce le permite dispersarea in citoplasma.

Totusi, faptul ca mitocondria se defineste tot mai pregnant ca punct de control al apoptozei, se datoreaza modificarilor mitocondriale de la nivel molecular si biochimic.Rezultatul este dezorganizarea membranelor mitocondriale cu eliberarea in citosol de componente intramitocondriale.

Apoptoza este responsabila pentru numeroase evenimente fiziologice si patologice dintre care amintim :distrugerea programata a celulelor in cursul embriogenezei;involutia hormono-dependenta la adult;moartea celulelor tumorale;atrofia patologica a tesuturilor hormonodependente.

Modificarile morfologice ale celulelor in apoptoza sunt caracteristice si permit aprecierea lor la microscop.Initial se constata scaderea volumului celular, citoplasma devine densa, iar organitele relativ normale, apar ingramadite.La nivelul nucleului se constata o condensare a cromatinei, agregate de cromatina apar dispuse periferic sub membrana nucleara iar nucleu se poate fragmenta.

Condensarea cromatinei este cea mai caracteristica trasatura a apoptozei. Pe suprafata celulei se observa invaginari, apoi se formeaza vezicule, celula se fragmenteaza si rezulta numerosi corpo apoptotici, delimitati de membrane.Corpii apoptotici contin citoplasma si organite strans impachetate.Ei pot sa contina sau nu fragmente nucleare.

In ultima faza are loc fagocitarea corpilor apoptotici de catre macroface.In felul acesta celulele afectate de apoptoza sunt indepartate eficient din tesuturi, printr-un proces controlat, fara imprastierea resturilor celulare in spatiul extracelular.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.