Rolul publicitatii si al reclamei in conditiile economiei de piata

Trimis la data: 2012-05-25
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 0
Autor: Iulia mango
Dimensiune: 41kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Publicitate este un termen de origine latina, care provine de la verbul publico - publicare, ceea ce semnifica aducere la cunostinta publicului. Publicitatea reprezinta o actiune legata de productia de marfuri, premisele acesteia conturandu-se inca din antichitate, intr-o forma rudimentara, care a capatat un caracter permanent in momentul in care comertul a devenit o activitate independenta.
Publicitatea este un fenomen complex, tocmai datorita aspectelor majore pe care le pune in evidenta. Este in primul rand un fenomen economic, intrucat scopul esential al publicitatii il reprezinta tocmai dezvoltarea vanzarilor. Prin fabricarea unor produse capabile sa satisfaca cererea pietei, insotite de o campanie publicitara menita sa reliefeze caracteristicile calitative, functionale, nutritive si un nivel acceptabil al preturilor, firmele producatoare pot inregistra expansiuni apreciabile pe pietele produselor respective.

Este, de asemenea, un fenomen social, deoarece campul de actiune al publicitatii nu se adreseaza numai clientelei existente la un moment dat, respectiv pietei efective a unei firme, ci vizeaza si piata potentiala, care isi manifesta in mod constant dorinta de a cunoaste, de a se informa sau care poate fi convinsa de calitatea unor produse.
Analizand publicitatea ca pe un fenomen contemporan, a carei amploare in cadrul economiei pe piata se poate explica prin urmatoarele cauze:

1) Cresterea dimensiunii spatiului economic - ca urmare a abundentei de produse in general s-a realizat trecerea de la piata producatorului la cea a consumatorului. Rolul de mediator prin care se stabileste contactul intre firma si public, respectiv intre productie si consum, revine tocmai publicitatii.

2) Cresterea puterii de cumparare a consumatorului se concretizeaza prin sporirea disponibilitatilor monetare ale consumatorilor.
3) Cresterea vointei de cumparare se refera la amplificarea dorintei populatiei de a cumpara, favorizand astfel consumul, insa in limita unor cheltuieli economice pentru bugetul sau.

4) Accelerarea ritmului in lupta concurentiala. In conditiile economiei lupta concurentiala dintre firme pentru acapararea unei piete sau a unor segmente de piata devine tot mai acuta. Unul dintre multiplele canale prin care se angajeaza lupta privind suprematia pietei la diferite produse il reprezinta tocmai reclama si publicitatea comerciala.

5) Standardizarea produselor si cresterea rolului marcilor. Standardizarea urmareste rationalizarea tipurilor de produse in conditiile largirii gamei sortimentale, precum si asigurarea tipizarii si unificarii diferitelor dimensiuni ale elementelor componente. Marca permite identificarea corecta si rapida a produselor realizate de o firma, permitand astfel distrugerea lor de produsele concurentiale care pe piata satisfac aceleasi grupe de nevoi.

In acest fel, marca se constituie intr-un punct de sprijin al actiunii publicitare, devenind un adevarat "blazon" al producatorului.Este binevenit sa evidentiem cele doua elemente: publicitatea si reclama comerciala. Etimologic, cele doua notiuni au o esenta comuna, dar ele exprima si pun in evidenta notiuni sau aspecte specifice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.