Rolul retelei de relatii sociale in cazurile de violenta asupra copilului

Trimis la data: 2010-05-12
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.69 / 10
Downloads: 195
Autor: Mirela Niculescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Relatiile sociale ale copilului si ale parintilor afecteaza in mod direct si indirect dezvoltarea copilului si actioneaza ca un filtru dintre copil si societate.Influenta familiei asupra dezvoltarii sociale a copilului poate fi minimalizata prin relatiile sociale extinse.
Reteaua de relatii sociale poate proteja indivizii fata de efectele stresului, inclusiv de efectele stresului financiar care este de o importanta deosebita pentru dezvoltarea copilului. Siguranta ca exista oameni care vor ajuta si proteja, creeaza securitate si atasament si va contribui la dezvoltarea identitatii atat la copii cat si la parinti. Un sistem de legaturi foarte bine pus la punct are de asemenea si o functie de sustinere a normelor.

Reteaua de relatii sociale este importanta pentru rezolvarea adecvata a problemelor in situatii de criza. Apartenenta la un sistem de relatii este decisiva pentru iesirea din situatiile de criza. Oamenii aflati in criza isi rezolva problemele in moduri neadecvate atunci cand resursele de care dispun, inclusiv cele ale retelei de relatii sociale, au fost depasite de dificultatea problemei.

O retea de relatii sociale deficitara, asa cum se intalneste ea in mediul urban, este asociata cu sanatatea mintala deficitara, atat la parinti cat si la copii. Exista astfel o relatie intre gradul de urbanizare si numarul de copii traind sub stadiul minim de viata. In comunitatile caracterizate de o densitate mare a populatiei, problemele sociale sunt mult mai numeroase si mai serioase in comparatie cu cele din comunitatile cu o densitate medie a populatiei. Deosebirea nu este neaparat intre oras si sat, ci mult mai probabil intre gradele de functionabilitate ale retelei de relatii sociale.

Educatia si traditiile sunt cele care dau experienta unei retele mult mai largi de atasamente, dar si o credinta un respect pentru resursele care trebuie gasite in solidaritatea ce exista in cadrul retelei de relatii sociale si in capacitatea de rezolvare a problemelor.
Familiile care isi neglijeaza copii nu au parte de reteaua de prieteni si rude de care celelalte familii sunt dependente pentru a-si creste copii. Singuratatea si izolarea sunt asociate cu abuzul.

Atunci cand ingrijirea data de parinti este deficitara, legaturile sociale devin deosebit de importante. Existenta unui adult in afara familiei de care copilul sa se poata atasa poate fi determinanta de modul in care copilul va "supravietui" violentei din familie.
Reteaua de legaturi sociale poate fi de o importanta decisiva in abordarea problemelor pe care le ridica consumul de alcool si de droguri.

Rudele si adultii din afara familiei sunt un suport important pentru membri familiei, cand unul dintre parinti abuzeaza de alcool. Deseori membrii familiei nu se angajeaza in relatii apropiate cu ceilalti de teama de a nu fi respinsi, de rusine sau din dorinta de a-si ascunde problemele. Prietenii, vecinii si rudele ar putea, de asemenea, respinge familia cand abuzul de alcool dureaza de ani de zile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.