Rolul scolii in atenuarea violentei in randul tinerilor

Trimis la data: 2010-09-19
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 7.10 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia Tundrea
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Agresate in pauza de masa
Sambata, 14 ianuarie 2006. Scoala nr. 307, zona Bucur-Obor din Bucuresti. Elevii sunt chemati la scoala pentru a recupera orele pierdute la finalul anului trecut . Doua fete, eleve in clasa a V-a, ies din curtea scolii, intr-o pauza, pentru a-si cumpara ceva de mancare de la un magazin aflat in apropiere. Patru barbati, cu varste cuprinse intre 19 si 23 de ani, toti din comuna Florica, judetul Buzau, se iau de cele doua eleve. Speriate, acestea se retrag si fug in scoala. Drumul celor patru este barat de jandarmul aflat la intrare.
"A avut mare noroc"
Paza scolii isi face aparitia. Agresorii incearca sa se retraga, insa drumul le este barat de jandarm. Unul dintre indivizi scoate un cutit si-l taie pe abdomen. Cei patru reusesc sa fuga. Intre timp, jandarmul solicita ajutorul unui echipaj mobil. In mai putin de zece minute, doi dintre infractori sunt prinsi in zona magazinului Bucur-Obor. Sunt dusi imediat la Sectia 6 Politie, iar acum sunt cercetati de procurori pentru ultraj, loviri si alte violente.

Cat despre jandarmul injunghiat, acesta se afla in acest moment in afara oricarui pericol. Colegii sai spun ca a avut mare noroc. "A fost o intamplare fericita. La acel moment purta haine groase si vestonul. In aceste conditii, lama cutitului nu a intrat adanc in piele", a declarat Gabriel Neagu, de la Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei "Vlad Tepes", din Bucuresti.

Educatie civica la dirigentie
Paloma Petrescu, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, a declarat ca este multumita de faptul ca, de aceasta data, violenta a fost oprita la poarta scolii. "Atitudinea jandarmului de la Scoala nr. 307 este un prim-exemplu de reactie prompta", a precizat Paloma Petrescu. In plus, ea sustine ca violenta in sine nu poate fi prevenita numai prin instituirea unor masuri speciale de siguranta in scoli, ci si printr-o educatie civica adecvata. "De altfel, suntem in plin proces de revizuire a tematicii orelor de dirigentie, care este depasita sub unele aspecte", a mai adaugat secretarul de stat.

Sursa: Evenimentul Zilei
Articolul de mai sus este cel care m-a determinat sa aleg, pentru aceasta ancheta sociologica, tema: ROLUL SCOLII IN ATENUAREA VIOLENTEI IN RANDUL TINERILOR.
A.Concepte fundamentale utilizate:
1.Modelul cultural
2.Comportamentul
3.Motivatia
4.Tanara generatie

B.Obiective:cunoasterea problematicii actuale a violentei;determinarea impactului real al acestui fenomen asupra tinerilor;identificarea masurilor necesare pentru controlul violentei.
C. Ipoteze
Cu cat violenta din viata societatii este mai des popularizata de mass media, cu atat violenta si agresivitatea tinerilor va creste.Daca formele si continuturile activitatilor educationale corespund cerintelor actuale ale tinerilor atunci acestia sunt mai disponibili in preluarea si adaptarea comportamentului lor la unele dintre acestea.Gradul de organizare informala a tinerilor determina modul de raportare a acestora la sistemul de norme si modele comportamentale specifice comunitatii
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.