Rolul si locul secretarei in lumea profesionala contemporana

Trimis la data: 2010-06-23
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Paunescu Vlad
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Functia (postul) unui lucrator intr-o organizatie constituie participarea sa permanenta la desfasurarea diferitelor activitati ce permit realizarea obiectivelor firmei. Multe functii sunt descrise exclusiv pe baza indatoririlor pe care le presupun. (activitatile care trebuie indeplinite si rezultatele care se asteapta din partea persoanei care le indeplineste). Totusi pentru a avea o imagine clara a unei functii trebuiesc luate in considerare urmatoarele elemente :
Functia de secretara este definita in fisa postului, iar pentru evaluarea acesteia se stabileste un sistem de punctaj in functie de : gradul de pregatire - de baza si de specialitate - experienta acumulata si manifestata, gradul de dificultate si de risc pe care le presupune executarea functiei, priceperea de a lucra cu aparatura moderna din dotare (calculator, copiatoare, telefax, etc.) ; cunoasterea si practicarea curenta a unei limbi de circulatie internationala.
Functia de secretara presupune omniprezenta ei la diferite activitati organizate de conducere, consemnarea lucrarilor respective, preluarea, plasarea si arhivarea documentelor rezultate, etc.

Pentru functia de secretara nu exista o descriere universal valabila, dar definirea functiei presupune considerarea cel putin a urmatoarelor elemente : scopul si rolul secretariatelor in sistemul general al activitatii economico-sociale si in organizatia respectiva, pozitia pe care activitatea de secretariat o detine, responsabilitatile, gradul de autoritate primita de la manager, relatiile cu toti factorii implicati in respectivul proces al muncii.

Desigur, continutul notiunii de secretara nu cuprinde numai cele 4 categorii, ci si altele: secretara sefa, sefa de cabinet, asistent executiv, administrator pe probleme de invatamant etc.
Statisticile demonstreaza ca 95% din functiile de secretare sunt ocupate de femei. Sociologii argumenteaza acestea prin faptul ca este o meserie care se potriveste ca o "manusa" femeilor caci ele din nastere au, o capacitate mai mare de supunere, inclinatie spre detaliu, loialitate, abilitate relationala si chiar o mai mare inteligenta emotionala.

In zilele noastre meseria de secretara/asistent manager este foarte cautata, accentul punandu-se acum pe selectarea cat mai atenta a lor. Dovada ca este asa sunt si zecile de anunturi care apar zilnic in ziare si reviste. Daca acum 12-14 ani a fi secretara insemna o viata oarecum lipsita de griji, sub aripa protectoare, de multe ori la propriu si la figurat a sefului, o viata in care principalele atributii erau cafeaua de dimineata a sefului, ziarele, ceva corespondenta, telefonul, dar mai presus de toate ocrotirea sefului de prezenta inoportuna a diversilor solicitanti, astazi lucrurile s-au schimbat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.