Rolul si locul turismului international in dezvoltarea economico-sociala a Bulgariei

Trimis la data: 2014-03-23
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.38 / 10
Downloads: 1
Autor: ralucas
Dimensiune: 2449kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Bulgaria (in bulgaraБъ�>>гария, b�€I�lˈgarija) este o tara din Europa de Sud-Est. Se invecineaza cu Romania la nord, Serbia si Macedonia la vest, Grecia si Turcia la sud, iar la est are iesire la Marea Neagra. Cu un teritoriu de 110.994 kmAC, Bulgaria este a 14-a tara ca marime din Europa. Pozitia sa a facut din ea o rascruce a diverselor civilizatii,din punct de vedere istoric, devenind locul unde s-au gasit cele mai vechi artefacte si dovezi ale prelucrarii metalelor din lume.
Culturile preistorice au inceput sa se dezvolte in Bulgaria de astazi inca din neolitic. Istoria sa antica a fost marcata de prezenta tracilor, si ulterior de a grecilor si romanilor. Aparitia poporului si statului bulgar unificat dateaza de la Primul Imperiu Bulgar, care a dominat mare parte din Balcani si a functionat ca centru cultural al popoarelor slave in Evul Mediu. Dupa caderea celui de al Doilea Imperiu Bulgar in 1396, teritoriul sau a cazut sub dominatie otomana timp de aproape 500 de ani.

Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878 a avut ca rezultat aparitia celui de al treilea stat bulgaresc, devenit independent in 1908. Anii ce au urmat au fost marcati de conflicte cu vecinii, in contextul carora Bulgaria s-a aliat cu Germania in ambele razboaie mondiale. In 1946, a devenit stat comunist cu partid unic pana in 1989, cand Partidul Comunist Bulgar a permis alegeri libere. Dupa 1990, Bulgaria a devenit o democratie si o economie de piata.

Populatia de 7,36 de milioane este predominant urbana, fiind concentrata in resedintele celor 28 de regiuni. Majoritatea activitatilor comerciale se concentreaza in capitala Sofia. Cele mai bine dezvoltate sectoare ale economiei sunt industria grea, ingineria energetica, agricultura si turismul, toate bazandu-se pe resurse disponibile local.
Structura politica actuala dateaza de la adoptarea constitutiei democratice in 1991. In contextul prabusirii blocului comunist, la 10 noiembrie 1989, Partidul Comunist Bulgar a renuntat la monopolul politic, Jivkov a demisionat, iar Bulgaria a intrat in tranzitia catre o democratie parlamentara.

Primele alegeri libere din iunie 1990 au fost castigate de Partidul Socialist Bulgar (BSP- noul nume al Partidului Comunist). O noua constitutie ce aducea un regim democratic parlamentar, cu un presedinte slab si un prim ministru responsabil in fata parlamentului a fost adoptata in iulie 1991. Noul sistem nu a imbunatatit imediat standardele de viata si economie, calitatea vietii si performantele economice ramanand chiar inferioare celor din comunism, chiar si o vreme dupa anul 2000.

Un pachet de reforme drastice promovat in 1997 a readus cresterea economica, dar nivelul de trai a crescut mai lent. Dupa 2001 situatia economica, politica si geopolitica s-a imbunatatit semnificativ, si Bulgaria a atins nivele mai inalte ale Indicelui Dezvoltarii Umane. A devenit membra a NATO in 2004 si a Uniunii Europene in 2007.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.