Roma

Trimis la data: 2010-04-14
Materia: Turism
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.16 / 10
Downloads: 259
Autor: Loredana
Dimensiune: 7kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Turistii se inghesuie sa vada Fontana di Trevi pentru a se racori si pentru a arunca in apa cateva monede, sperand sa se adevereasca zicala ca, daca fac asa, se vor reintoarce in Roma.De ce sa doresti sa te intorci in aceasta metropola haotica, agresiva si zgomotoasa, plina de pisici vagabonde si unde motociclistii zburatacesc pietonii? Cei care au vazut Roma spun, cu o ridicare din umeri, ca poate asa este, dar unde in alta parte poti intalni atata eleganta si maretie? Unde, plimbandu-te, poti parcurge aproape 3000 de ani de istorie si chiar sa primesti binecuvantarea Papei. Unde poti manca atat de bine ca intr-o ,,trattoria”? Trecand prin Roma, Goethe spunea ca Roma este dincolo de intelegerea noastra.
Conform legendei, Romulus si Remus, fii razboiului, Marte, au intemeiat Roma in anul 753 i.Hr. De fapt, niste agricultori, asezati pe valea Tibrului, au invadat pamanturile vecinilor etrusci, trecandu-i prin foc si sabie, si apoi, cu o uimitoare pricepere in cultivarea pamantului si in irigatii, cu o administratie exemplara, au creat Imperiul Roman, a carui capitala magnifica era centrul lumii- ,,caput mundi’’. Ascensiunea orasului a continuat sub imparatii Augustus, Nero, Traian, Hadian si Marcus Aurelius.

Domnia luxului.Una dintre cele mai impozante constructii era Colosseeumul, care putea adaposti 50.000 de spectatori, iar termele lui Caracalla – cu bai calde si reci, cu Sali de ingrijire a trupului, cu biblioteci si Sali de lectura -, putand gazdui o viata plina de frumusete si placeri.

Un moment de cotitura l-a constituit anul 391 cand imparatul Teodosie cel Mare a declarat crestinismul unica religie a imperiului. Roma creştina lua locul Romei imperiale. Au fost si perioade când Roma a fost abandonata, ca de exemplu in 1309 când papii si-au mutat reşedinţa la Avignon, dar după acest declin oraşul a renăscut, devenind un bastion al Renaşterii si mai apoi al barocului .

In ciuda voinţei Papei, Roma a devenit capitala noului regat al Italiei, in 1871, păstrându-si statutul si după referendumul din 1946 când Italia a fost proclamata republica. Vaticanul este un stat suveran care are propriile gara, post de radio si armata – mica garda elveţiana, despre care se spune ca poarta uniforme desenate de Michelangelo.

Roma este plina de istorie.Cei care vor sa cunoască Cetatea Eterna pot începe cu Forul Roman, unde se pot întâlni multe vestigii ale Antichităţii si pot continua cu: Columna lui Traian, Panteonul cu celebra sa cupola, Colosseumul, catacombele, sau antica Via Appia.

Se pot admira de asemenea creaţiile din timpul Renaşterii romane sau al barocului, stiluri care s-au îngemănat, dând naştere unei arte si a unui mod de viata specifice oraşului de pe Tibru. Piazza Navona, cu binecunoscuta sa fântâna, este plina de viata, Piazza di Spagna – atât de eleganta, iar Piazza della Rotonda – de o perfecta armonie.

Orice excursie la Roma trebuie încununata cu vizitarea Vaticanului. Aici se pot vedea, printre altele : piaţa Sf. Petru, cu faimoasa colonada a lui Gian Lorenzo Bernini, catedrala Sf. Petru ( adăpostind celebra Pieta a lui Michelangelo ), Muzeul Vaticanului si Capela Sixtina cu renumitele fresce ale aceluiaşi Michelangelo. Cei cărora le plac plimbările prin parcuri pot admira grădinile Fanese, unde curgerile de apa, atât de adorate de locuitorii Romei, sunt impresionante.

Alte precizări:
Cazare: Hotelurile de lux Hassler( langa Piazza di Spagna), Raphael( in Piazza Navona).Pieţe: Campo dei Fiori – cea mai colorata piaţa din Roma;Festivaluri: Festa de Noantri, in onoare Madonnei del Carmine: in cartierul Transtevere, o saptamana la sfârşitul lui iulie.Pentru gurmanzi: Purcel de lapte la frigare, paste( cum ar fi tonnarelli cu sos de coada de vita);Atracţii speciale: Audienta papala – in fiecare miercuri la 10:30. Înscriere cu doua zile înainte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.