Roman modern de tip subiectiv - Ultima noapte de dragoste si intaia noapte de razboi

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_C
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tendinta spre forme noi de exprimare artistica duce catre modernism. In literatura romana, Eugen Lovinescu , in 1919, initieaza modernismul, a carui doctrina porneste de la ideea ca exista " un spirit al veacului", care impune procesul de sincronizare a literaturii romane cu literatura europeana, cunoscut si ca "principiul sincronismului", recomandand scriitorilor trecerea de la tema rurala, la tema urbana, de la personajele taranesti la intelectuale.
Plasat in spatiul modernismului Camil Petrescu ( 1894-1957) este un transformator al "realitatii", al "adevarului". Permanenta lupta intre realitatea exterioara si cea interioara creeaza un conflict nemarginit, care aseaza in prim-plan personajul-narator, ca dezvaluie cititorului starile interioare generate de iubire sau razboi, de real si ireal. Intrelectualui este cel care resimte cel mai puternic presiunea evenimentelor exterioare.

Se poate considera ca, din acest punct de vedere exista doua tipuri de intelectuali: unii activi in fata evenimentelor sociale si intorice si altii pasivi, neparticipanti la aceste evenimentre, dar afectati indirect de ele. Inspirandu-se din mediul citadin si va crea eroul intelectual lucid, analitic si introspectiv.
Prin cele doua romane ale sale, Ultima noapte de dragoste si intaia noapte de razboi, la fel si Patul lui Procust, ca si prin estetica privitoare la aceasta specie, Camil Petrescu a innoit romanul romanesc interbelic prin sincronizare cu literatura universala.

Ultima noapte de dragoste si intaia noapte de razboi este un roman modern de tip subiectiv deoarece are drept caracteristici: unicitatea perspectivei narative, timpul prezent si subiectiv, fluxul constiintei, memoria afectiva, naratiunea la persoana I, luciditatea autoanalizei, anticalofilismul,cu focalizare exclusiv interna, dar si autenticitate definitiva ca indentificarea actului de creatie cu realitatea vietii, cu experienta nepervertita, cu trairea febrila.

Naratiunea la persoana I presupune existenta unui narator implicat ( identitatea intre planul naratorului si al personajului). Punctul de vedere unic si subiectiv, al personajului-narator care mediaza intre cititor si celelalte personaje, face ca cititorul sa cunoasca despre ele tot atata cat stie si personajul principal. Insa situarea eului narativ in centrul povestirii confera autenticitare, iar faptele si personajele sunt prezentate ca evenimente interioare, interpretate, analizate. Reprezentarea epica neutra a unor evenimente exterioare ( in romanul traditional ) face loc reprezentarii unei proiectii subiective in planul constiintei naratorului ( in romanul modern subiectiv).

Prin monolog interior, Stefan Gheorghidiu analizeaza, alternand sau interferand, aspecte ale planului interior ( trairi, sentimente, reflectii) si ale planuri exterior ( faptele, tipuri umane, relatii cu altii). Aceasta drama a intelectualului lucid, insetat de absolutului de iubire, dominat de incertitudini, care se salveaza prin constientizarea undei drame mai puternice, aceea a omenirii ce traieste tragismul unui razboi absurd, vazut ca iminenta a mortii, este defapt si tema acestui roman.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.