Roman modern obiectiv interbelic - Enigma Otiliei comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.94 / 10
Downloads: 1
Autor: registersite91
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
ROMANUL este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa desfasurata pe mai multe planuri narative, organizate prin alternanta sau inlantuire, cu o intriga ampla si complicata. Personajele sunt numeroase, de diverse tipologii. Principalul mod de expunere este naratiunea, iar personajele se contureaza direct prin descriere si indirect prin propriile fapte, ganduri si vorbe, cu ajutorul dialogului, al monologului interior si al introspectiei auctoriale.
Publicat in 1938, romanul "Enigma Otiliei" apare la sfarsitul perioadei interbelice, de puternica afirmare a speciei, si este al doilea din cele patru romane scrise de George Calinescu. Teoreticianul romanului romanesc opteaza pentru romanul obiectiv si metoda balzaciana (realismul clasic), dar scriitorul depaseste programul estetic, realizand un roman al "vocatiei critice si polemice".

Opera literara "Enigma Otiliei" de George Calinescu este un roman realist cu elemente moderniste, apartinand prozei interbelice. De asemenea, este roman balzacian, social si citadin.Opera literara "Enigma Otiliei" este roman prin amploarea actiunii, desfasurata pe mai multe planuri, cu conflict complex, la care participa numeroase personaje. Este roman realist prin : tema, structura (inchisa), specificul secventelor descriptive, realizarea personajelor, dar depaseste modul realismului clasic, al balzacianismului, prin spiritul critic si polemic al modernitatii.

Perspectiva narativa. Proza realist-obiectiva se realizeaza prin naratiunea la persoana a III-a. Viziunea "dindarat" presupune un narator obiectiv, detasat, care nu se implica in faptele prezentate. Naratorul omniscient stie mai mult decat personajele sale si omniprezent, controleaza evolutia lor ca un regizor universal. Desi adopta un ton obiectiv, naratorul nu este absent, ci comunica prin postura de spectator si comentator al comediei umane reprezentate, cu instantele narative. Naratorul se ascunde in spatele mastilor sale, care sunt personajele, fapt dovedit de limbajul uniformizat.

Prin tema, romanul este balzacian si citadin. Fresca a burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea, prezentata in aspectele ei esentiale, sub determinare social-economica, imaginea societatii constituie fundalul pe care se proiecteaza formarea/maturizarea unui tanar care, inainte de a-si face o cariera, traieste experienta iubirii si a relatiilor de familie. Roman al unei familii si istorie a unei mosteniri, romanul este realist-balzacian prin motivul mostenirii si al paternitatii.

Titlul initial "Parintii Otiliei", reflecta ideea balzaciana a paternitatii, pentru ca fiecare dintre personaje determina cumva soarta orfanei Otilia, ca niste "parinti". Autorul schimba titlul din motive editoriale.

Romanul, alcatuit din 20 de capitole, este construit pe mai multe planuri narative, care urmaresc destinul unor personaje. Un plan urmareste lupta dusa de clanul Tulea pentru obtinerea mostenirii lui Costache Giurgiuveanu si inlaturarea Otiliei Marculescu. Al doilea plan prezinta destinul tanarului Felix Sima care, ramas orfan, vine la Bucuresti pentru a studia medicina, locuieste la tutorele lui si traieste iubirea adolescentina pentru Otilia.

Incipitul romanului realist fixeaza veridic cadrul temporal ("intr-o seara de la inceputul lui iulie 1909") si spatiul (descrierea strazii Antim, a arhitecturii casei lui Mos Costache), prezinta principalele personaje, sugereaza conflictul si traseaza principalele planuri epice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.