Roman modern realist obiectiv - Ion comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.50 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
ROMANUL este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa desfasurata pe mai multe planuri narative, organizate prin alternanta sau inlantuire, cu o intriga ampla si complicata. Personajele sunt numeroase, de diverse tipologii. Principalul mod de expunere este naratiunea, iar personajele se contureaza direct prin descriere si indirect prin propriile fapte, ganduri si vorbe, cu ajutorul dialogului, al monologului interior si al introspectiei auctoriale.
Publicat in 1920, romanul "Ion" reprezinta primul roman al lui Liviu Rebreanu, o capodopera care infatiseaza universul rural in mod realist, fara idilizarea din proza samanatorista ; nucleul romanului se afla in nuvelele anterioare "Zestrea" si "Rusinea".

Opera literara "Ion" de Liviu Rebreanu este un roman de tip obiectiv apartinand prozei interbelice. De asemenea, este roman realist, social cu tematica rurala.

Perspectiva narativa defineste punctul de vedere al naratorului omniscient si omniprezent asupra evenimentelor relatate la persoana a III-a, iar atitudinea naratorului reiesita din relatia sa cu personajele profileaza focalizarea zero si viziunea "dindarat", argumentand caracterul obiectiv al romanului.

Perspectiva temporala este reala si cronoligica, bazata pe povestirea faptelor in ordinea derularii lor, iar cea spatiala reflecta un spatiu real deschis, al satului Pripas, si unul imaginar inchis, al trairilor interioare din sufletul si constiinta personajelor.

Romanul este structurat in doua parti : "Glasul pamantului" si "Glasul iubirii", si 13 capitole, purtand titluri-sinteza : "Inceputul", "Sfarsitul", "Rusinea", "Nunta", "Streangul", "Vasile", "George", "Blestemul", etc.

Tema romanului este prezentarea problematicii pamantului, in conditiile satului ardelean de la inceputul secolului al XX-lea. Romanul prezinta lupta unui taran sarac pentru a obtine pamantul si consecintele faptelor sale. Conlictul central il constituie lupta apriga pentru avere, intr-o lume in care statutul social al omului este stabilit in functie de pamantul sau starea materiala a fiecaruia, fapt ce justifica actiunile personajelor.

Simetria incipitului cu finalul se realizeaza prin descrierea drumului care intra si iese din satul Pripas, loc al actiunii romanului. Modurile de expunere indeplinesc o serie de functii epice in discursul narativ. Descrierea initiala are, pe langa rolul obisnuit de fixare a coordonatelor spatiale si temporale, functie simbolica si de anticipare. Pasajele descriptive sustin interesul cititorului pentru desfasurarea epica. Dialogul sustine veridicitatea si concentrarea epica.

Actiunea romanului incepe intr-o zi de duminica, in care locuitorii satului Pripas se afla la hora, in curtea Todosiei, vaduva lui Maxim Oprea. In expozitiune sunt prezentate principalele personaje, timpul si spatiul, ceea ce confera veridicitate romanului realist. Hotararea lui Ion al Glanetasului, protagonistul eponim (care da numele operei) al romanului de a o lua pe Ana a lui Vasile Baciu la joc (cea bogata), desi o place pe Florica cea saraca, marcheaza inceputul conflictului.

Venirea lui Vasile Baciu, tatal Anei, de la carciuma la hora si confruntarea verbala cu Ion, pe care il numeste "hot" si "talhar" pentru ca "sarantocul" umbla sa-i ia fata promisa altui taran bogat, George Bulbuc, contituie intriga romanului. Rusinea pe care Vasile i-o face la hora, in fata satului, va starni dorinta de razbunare a flacaului, care la randul sau il va face pe Vasile Baciu de rusinea satului, lasand-o pe Ana insarcinata, pentru a-l determina sa accepte nunta. Drama lui Ion este drama taranului sarac.

Mandru si orgolios, constient de calitatile sale, nu-si accepta conditia si este pus in situatia de a alege intre iubirea pentru Florica si averea Anei. Reusind sa o lase pe Ana insarcinata, cei doi se casatoresc si cum la nunta Ion nu cere acte pentru pamantul-zestre, simtindu-se inselat, incep bataile si drumurile Anei de la Ion la Vasile, tatal sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.