Roman realist cu note naturaliste interbelic obiectiv balzacian - Enigma Otiliei

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Realismul. Apare la jumatatea secolului al XIX-lea, ca reactie impotriva romantismului. Scriitori realisti europeni: H. Balzac, Sthendal, Charles Dickens, N. Gogol, G. Flaubert, L. Tolstoi.
Trasaturi: reprezentarea veridica a realitatii (crearea iluziei veridicitatii), obiectivitatea, stilul impersonal, rece, detasat, personaje tipice in imprejurari tipice (tipologii: arivistul, demagogul, avarul, intelectualul), interes pentru viata sociala, reprezentarea omului ca produs al mediului in care traieste, observatia, analiza psihologica si reflectia morala, criticarea mediului si a individului, lipsa idealizarii, eroul este un antimodel.
Naturalismul. Este o ramura a realismului, o miscare literara de la sfarsitul secolului XIX, aparuta in Franta. Scriitorii naturalisti considerau ca ereditatea unei persoane si mediul decid caracterul acesteia. In timp ce realismul incearca doar sa descrie subiectii asa cum sunt ei in realitate, naturalismul radicalizeaza principiile estetice ale realismului in directia reprezentarii aspectelor dure, brutale ale realitatii. Personajele prozei naturaliste au o simbolistica profunda.

Naturalismul considera ca mediul socio-cultural exercita o influenta covarsitoare in aparitia si dezvoltarea personalitatii umane. Proza naturalista reflecta tarele umane, caracterele denaturate (alcoolici, criminali, sexualitatea anormala, persoane alterate genetic de un mediu social viciat). Naturalistii au adoptat de asemenea tehnica descrierii detaliate de la predecesorii lor, realistii.Definita romanului. Romanul este specia epica, in proza, de mare intindere, cu actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri, cu conflicte multiple, personaje numeroase si intriga complicata.

Personajele sunt puternic individualizate, sunt angregate in conflicte puternice, structura narativa este ampla si contureaza o imagine bogata si profunda a vietii. "Enigma Otiliei" (1938), al doilea roman al lui George Calinescu, dupa "Cartea nuntii", este situat intre traditie si inovatie, fiind un roman-sinteza. Este un roman interbelic, realist, obiectiv, de tip balzacian, cu numeroase elemente moderne.
Tema. Romanul are ca tema viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolulul XX, caracterizata de relatiile de familie dezumanizate si de goana dupa bani.

Balzacianismul. Definit ca metoda de creatie literara, balzacianismul a fost vazut drept "un armistitiu intre clasicism si romantism" (Paul Georgescu). De la clasicism preia interesul pentru caractere (personajul este construit pe o dominanta: avarul, mizantropul, scorpia), iar de la romantism, culoarea locala (detaliile ce compun atmosfera locului si a timpului istoric dat, povestile sentimentale). La toate acestea, se adauga teme noi, precum a paternitatii, a mostenirii, a parvenirii. Romanul Enigma Otiliei este o replica polemica la adresa modelului balzacian, fiind scris din perspectiva si cu mijloacele modernitatii (astfel, Calinescu experimenteaza "un balzacianism fara Balzac", N. Manolescu).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.