Roman traditional - realist - obiectiv - Baltagul de Mihail Sadoveanu

Trimis la data: 2010-04-29
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.18 / 10
Downloads: 1
Autor: Diana Berdea
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
George Calinescu vede in Baltagul un roman al transhumantei, o continuare a Mioritei. George Calinescu, in Istoria literaturii romane..., afirma ca Baltagul are ca punct de plecare Miorita, bazandu-se pe trama(actiunea) romanului si pe motto. Este o "nuvela politista", scrisa intr-un stil taranesc. Vitoria este un Hamlet feminin.Titlul - baltagul este un topor cu doua taisuri, reprezentand aici o unealta justitiara, un simbol al vietii si al mortii; un simbol al labirintului (reprezentarea sa apare in constructiile labirintice antice).
Dupa aceasta incepe prezentarea familiei Vitoriei Lipan.Firul epic al romanului este dinamic, deoarece urmareste drumul pe care il parcurge Vitoria pentru descoperirea sotului sau. Inainte de a pleca la drum, Vitoria merge la parintele Danila ca sa-i citeasca slujbele si apeleaza la baba Maranda, vrajitoarea satului. Tine post negru 12 vineri, se inchina la icoana Sf. Ana, de la manastirea Bistrita. Face pregatirile pentru drum, vinde produsele, lasa gospodaria in seama lui Mitrea, o duce pe Minodora la manastire. Lui Gheorghita i se da un baltag care este sfintit.

Vitoria porneste la drum calauzita de sentimentul datoriei fata de sot si fata de traditie. Drumul reprezinta un traseu initiatic, punandu-se in antiteza doua mentalitati: cea traditional - arhaica reprezentata de satul de munte, si cea moderna, fata de care Vitoria manifesta respingere, dispret si neincredere. Cu o oarecare teama si sub imperiul emotiilor, Vitoria urmeaza traseul parcurs de Nechifor, poposind pe la hanuri si intreband despre sotul sau.

Cand ajung la Bicaz, Vitoria si Gheorghita poposesc la hanul lui Donea. Hangiul il cunostea pe Nechifor despre care afirma ca era A©om vrednic si fudul" si avea cal bun. Urmatorul popas este la Calugareni, unde Vitoria discuta cu sotia lui David de la care afla ca Nechifor trecuse pe aici. De la domnul David afla ca Nechifor avea asupra lui multi bani, hangiul isi manifesta supararea ca oierul avea obiceiul de a porni noaptea la drum.

Tot in aceasta localitate, Gheorghita afla legenda despre Piatra Teiului. Legenda spune cum ca intr-o noapte diavolul ar fi rupt o piatra din varful Ceahlaului si a vrut s-o lepede de-a curmezisul Bistritei, sa opreasca apele si sa inece cuprinsul. Dar cum o ducea in zbor, l-a apucat cantarea cea din urma a cocosilor si a lepadat-o fugind in pustie.

La Farcasa, cei doi calatori stau de vorba cu potcovarul Pricop, care le
relateaza despre Nechifor ca era om curajos si pleca la drum asupra noptii.La Borca devin martorii unui botez. Vitoria daruieste un capat de
zahar mamei si bani pruncului. In locul numit La Cruci intalnesc un alai de nunta. Vitoria face o frumoasa urare miresei, cinsteste cu nuntasii, dar se scuza ca nu poate participa la acest eveniment, deoarece o asteapta un drum lung si greu pentru a-si gasi barbatul.
Ajungand in zona Dornelor, cei doi se intalnesc cu un strain care-i sopteste ceva Vitoriei.

Vorbele omului o determina pe Vitoria sa porunceasca lui Gheorghita sa-l paleasca cu baltagul. Strainul se sperie de glasul ei uscat si otravit si se indeparteaza, iar Gheorghita afla ca mama lui este autoritara si cu multa prezenta de spirit. La Dorna cei doi afla ca Nechifor a cumparat 300 de oi, iar apoi a plecat insotit de alti doi oieri.

La Suha sunt gazduiti de carciumarul Iorgu Vasiliu de la care afla ca muntele a fost trecut doar de doi ciobani, dintre care cel cu caciula brumarie (Nechifor) disparuse. Un loc important in desfasurarea actiunii il constituie descoperirea cainelui Lupu. Lupu o recunoaste pe Vitoria si tot el o duce pe Vitoria in prapastia de la Crucea Talienilor unde erau osemintele lui Nechifor.

Initierea lui Gheorghita se face cand coboara in prapastie si-si privegheaza tatal. Vitoria isi inhumeaza sotul dupa datina, tocmeste bocitoare si face un parastas la care ii cheama pe ucigasii sotului ei: Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cei doi ucigasi se deconspira in urma vorbelor insinuante ale Vitoriei. Calistrat Bogza este lovit in frunte cu baltagul de catre Gheorghita si este muscat mortal de cainele Lupu, iar Ilie Cutui este luat de autoritati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.