Romancierii Liviu Rebreanu

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 36
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvelistica lui Liviu Rebreanu (1885--1944), fara a da indicatii
asupra valorii de mai tarziu a romancierului, prevestea totusi un
observator al proceselor sufletesti obscure, aproape bestiale ("rafuieli"
fioroase, iubiri crancene de pungasi, blazari burgheze rezolvate in
batai). Ion este epopeea, mai degraba decat romanul, care consacra
pe Rebreanu ca poet epic al omului teluric.
Ca si in Mara lui Slavici, eroii nu sunt indivizi cu viata unica, ci exponenti ai clasei si generatiei. Precum Achile si Odiseu reprezinta, respectiv, criza erotica si razboinica si intrepiditatea matura. Ion e simbolul taranimii care vrea pamant dintr-un instinct puternic de aparare. Notiunea de ambitie e prea complicata pentru cazul sau.

Actele lui Ion au aerul unor efecte ale deliberatiei si nu sunt de fapt decat viclenii ale unei fiinte reduse. Ion seduce pe Ana ca sa sileasca pe viitorul socru sa-i dea pamant, negandindu-se totusi sa treaca peste simpla fagaduiala la constrangerea unui act dotal. Evident, socrul il chinuie cu indaratniciile lui.

Purtarea lui Ion fata de Ana e josnica, nu insa cu mult in afara conceptiei taranesti. In societatea rurala femeia reprezinta doua brate de lucru, o zestre si o producatoare de copii. O data criza erotica trecuta, ea inceteaza de a mai insemna ceva prin feminitate. Soarta Anei e mai rea, dar deosebita cu mult de a oricarei femei de la tara, nu.

Si structura celorlalti eroi este epopeica, adica intemeiata pe
momente din eternul calendar uman. Herdelea, invatatorul, e tatal
umil si prudent in interesul cresterii progeniturii, d-na Herdelea e
mama, impulsiva, nesocotita, cu repulsie de ideile generale. Laura e
fata de maritat intai, Ghighi fata de maritat pe urma, Titus, in conflict temporar cu generatia parintilor, nu-i decat tanarul in cautarea rostului in viata care va repeta in curand cazul tatalui. Laura a trecut prin George Calinescu 278 criza idealista, dezamagita s-a casatorit cu un altul, pentru a cadea in orgoliul casnic.

Ghighi reia intocmai aceleasi ipostaze ale fetei de toate zilele. Tot romanul, cu toata aparenta de scriere stilisticeste cam trudnica, impune prin marele ton festiv cu care canta nasterea, nunta, moartea, semanand in linii generale cu Hermann si Dorothea
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.