Romanele lui Slavici - prezentare generala

Trimis la data: 2014-03-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_S
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca romancier, Ioan Slavici se impune mai ales prin "Mara" dar opera lui de prozator este mult mai vasta. A mai scris inca sase romane, "naratiuni istorice" - dupa cum le numea autorul - cum sunt: "Din batrani", doua volume: "Luca" si "Manea" (1902-1906); "Vantura - Tara" (1922-1923), dedicat vietii pline de peripetii a lui Petru Cercel. Celelalte sunt romane inspirate din cele mai diverse medii: "Corbei" (1906-1907) reflecta aspecte din Transilvania de la mijlocul secolului trecut; "Din doua lumii" (1908-1909) are actiunea plasata in lumea meseriasilor din Bucuresti; "Cel din urma Armas" (1923) are ca tema decaderea vechii boierimi; "Din pacat in pacat" (1924-1925) cu actiunea plasata la Iasi, in anii premergatori Unirii Principatelor Romane.
Se evidetiaza cumva, sub raportul realizarii artistice, "Cel din urma Armas", care ofera si elemente de cronica a vietii si societatii romanesti din deceniul opt al veacului trecut, inclusiv a unor evenimete legate de Razboiul de Independenta din 1877-1878. De asemena se mai remarca unele tablouri din istoria secolelor V-VI in romanul "Din batrani", numeroase elemente de fresca sociala, prin prezentarea mediilor si a moravurilor din secolul al XIX-lea.

Prin elementul social si mai ales etnografic - lumea targului transilvanean, viata breslelor, a calfelor, obiceiurile la culesul viilor in Podgoria Aradului, inrolarea in oaste - prin oglindirea realista a societatii transilvanene, romanul "Mara" capata si istoricitate.Slavici priveste cu compasiune personajele din lumea Bucurestiului: mici slujbasi, meseriasi, pensionari si tarani veniti aici cu speranta ca isi vor constitui o viata mai buna. Ele sunt considerate de autor victimele orasului, desradacinati, desprinsi de viata canonizanta etic a satelor si saraciti sufleteste datorita lumii in care traiesc,

o lume saraca moraliceste, fiind preocupati de lucruri marunte, nesmnificative, condamnati la o existenta dornica de a avea un trai mai bun. Exista un numar mare de personaje (de exemplu Mara) care sunt preocupate de agonisirea averii ban cu ban, care calculeaza mereu cresterea acestui capital si care duc o viata singuratica fiind caracterizate prin zgarcenie si avaritie. Personajele lui nu sunt atrase si nici nu au legaturi cu ogorul, de aceea ele nu vor avea suferinte tragice, dar nici bucurii adanci, oamenii sunt iremediabili condamnati la planitudine.

Lumea buna o vede Slavici de la distanta, cun un ochi aspru, de la o distanta care era aceea a lui in societatea bucuresteana.
In romanul istoric "Din batrani", Slavici isi pastreaza forta de a crea oameni in miscare vie, reuseste sa patrunda in meandrele sufletesti ale personajelor sale, are darul evocarii si al realizarii atmosferei de epoca. Se converteste aici etnograficul in arhaic. Dar distanta in timp este prea mare si lipsa substantei de viata este prea mare.dupa cum spune Ovidiu Papadima, ca sa umple golul inevitabil, Slavici contureaza vaste fresce istorice, acoperind o zona de la crestele Bucegilor pana la califatele arabe din Asia Mica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.