Romania traditii si cultura

Trimis la data: 2015-01-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: andriiishor
Dimensiune: 1258kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romania este o tara situata in sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior alDunarii, la nord de peninsula Balcanica si la tarmul nord-vestic al Marii Negre. Peteritoriul ei este situata aproape toata suprafata Deltei Dunarii si partea sudica sicentrala a MuntilorCarpati. Se invecineaza cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest,Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord si est si Republica Moldova la est, iar marginea Marii Negre se gaseste la sud-est.
De-a lungul istoriei, diferite portiuni ale teritoriului de astazi al Romaniei au fost in componenta sau sub administratia Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman,Imperiului Rus sau a celui Austro-Ungar.
Romania este o republica semi-prezidentiala. Este a noua tara dupa suprafata teritoriului (238 391 kmAC) si a saptea dupa numarul populatiei (peste 22 milioane de locuitori) dintre statele membre ale Uniunii Europene. Capitala tarii, Bucuresti,este si cel mai mare oras al ei si al saseleaoras din UE dupa populatie (1,9 milioane de locuitori). In 2007, orasul Sibiu a fost ales Capitala Europeana a Culturii.

Romaniaeste membru al NATO (din 29 martie 2004), al Uniunii Europene (de la 1 ianuarie2007), al Uniunii Latine, al Francofoniei si al OSCE.
Teritoriul Romaniei este impartit in 41 de judete, plus municipalulBucuresti care, desi este si resedinta judetului Ilfov, este administrat separat. Bucuresti este un municipiu cu drepturi de judet. Nu face parte din Ilfov, judetul inconjurator.
Teritoriul Romaniei mai este impartit si in 10 provincii istorice; Maramures, Crisana, Banat, Oltenia, Transilvania, Muntenia, Dobrogrea, Bucovina, Basarabia si Moldova.

Traditiile nasterii si nuntii la romaniRomanii cred in ursitoare, care au puterea de a croi soarta unui om. Este o credinta raspandita si inradacinata printre poporului roman.
Sunt 3 zane care vin in noptile fara sot (3, 5, 7) din prima saptamana de viata a copilului nou-nascut si-i hotarasca soarta. In timpurile stravechi, aceste ursitoare erau vazute si auzite cum ursesc de catre moasele, care, in aceste zile, privegheau nou-nascutii, pe mamele lor si de parintii copilului. Din pacate, pentru ca moasele au dezvaluit acest secret, in zilele noastre ele nu mai au acest dar.

In Banat, Moldova si Tara Romaneasca, la 3 zile dupa nasterea copilului, se intinde o masa mare cu mancaruri alese: paine, o gaina, vin si 3 banuti, asa numita "cina a ursitoarelor", tinand credinta ca ele trebuie sa fie bine ospatate si platite pentru a fi multumite si a destina o soarta buna pentru copil. In Bucovina, moasa--cum se insoteste ziua cu noaptea--pune in camera copilului o lumina, pentru a arde toata noaptea, considerandu-se ca ursitoarele sunt multumite cand gasesc aceasta lumina si ii ursesc copilului o soarta mai buna.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.