Romantism - Dacia literara

Trimis la data: 2010-05-12
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 118
Autor: Tudorel Anima
Dimensiune: 10kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1840, in luna ianuarie, apare la Iasi revista "Dacia literara", ca urmare a intentiei unor scriitori de atunci sa dea o noua orientare literaturii si publicisticii. Cu acest prilej, Kogalniceanu publica articolul-program "Introductie".In partea de inceput a programului face referire la starea existenta atunci a literaturii si publicisticii, in cele trei provincii: Moldova, Muntenia, Transilvania. Toate cele trei reviste care erau publicate in aceste provincii, isi rezumau activitatea la provincia lor.
In paginile acestor publicatii apare material politic, preponderent; cateva incercari literare originale romane, iar cea mai mare parte o constituiau traducerile si imitatiile din literaturile straine. Gruparea de la Dacia literara combate cu vehementa acest gen de literatura, deoarece faptul acesta constituie un pericol pentru dezvoltarea unei literaturi originale.

In partea a II-a a articolului, Kogalniceanu formuleaza cateva idei privind intentiile noii reviste: sa colaboreze cu scriitorii din toate provinciile, scriitorii sa se inspire din trecutul istoric, obiceiurile si traditiile populare, frumusetile patriei si viata cotidiana, greutatile sociale romanesti; sa uneasca literatura din toate provinciile pentru a crea o unica limba si literatura romana. Critica se va face operei, si nu scriitorului, pentru a incuraja.

In paginile Daciei literare, desi a aparut numai in trei numere din cauza cenzurii, s-au publicat lucrari importante in vremea aceea. Chiar si dupa ce revista si-a incetat activitatea, spiritul ei ramane si se continua, mai mult sau mai putin, in alte publicatii. Dacia literara si-a propus sa publice materiale critice, cu scopul de a indruma si de a curata literatura de productii fara valoare.

Imediat au aparut reactii. Primul care s-a ridicat impotriva a fost Ion Heliade Radulescu din Muntenia, care apara ideea ca sa se scrie orice, numai sa se scrie. Indemnul lui era: "Scriti, baieti, oricum, numai scriti romaneste!" Baritiu din Transilvania socoteste bine venita critica, dar ramane la parerea ca si operele mai slabe pot fi publicate, fiindca selectarea lor o vor face cititorii si timpul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.