Romantismul

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.43 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romantismul--curent literar aparut in a doua jumatate a secolului XVIII, intai in Anglia, Germania si Franta.
Trasaturi :
1. Preponderenta cultivarii sensibilitatii , a imaginatiei si a fanteziei creatoare in defavoarea ratiunii lucide;
2. Evaziunea in trecut care se realizeaza sub forma visului ,a somnului sau
stari onirice (stari ale subconstientului)intr-un decor nocturn.
Contemplarea naturii, realizata sub forma descrierilor si a meditatiilor asupra universului.Temele sunt: istoria , natura, folclorul, traditia , realitatea sociala. Natura este tema literara preferata la romantici, sau cadru pentru desfasurarea actiunii.
Nocturnul ,cosmicul, si marile dezlantuiri (geneza , apocatastaza) se ilustreaza in imagini artistice.

Categorii estetice ca : feericul,fantasticul, macabrul, grotescul, uraul, sublimul diversifica viziuniile poetice. Ca figura de stil se foloseste des antiteza. Interesul pentru traditie , istorie si folclor national. Limbajul poetic se improspateaza si se nuanteaza prin expresii plastice luate din folclor , din graiul viu al poporului. Deasemenea sunt preluate povesti sau legende din folclor.

Prezentarea unor personaje exceptionale, cu caractere complexe, si bine individualizate, din toate mediile sociale, care actioneaza in imprejurari deosebite (conditia artistului de geniu in lume) intr-un cadru istoric adecvat,si se comporta conform propriilor lor sentimente.
Apar figuri ca :inadaptatul, pesimistul, nebunul, demonul, geniul
si personaje contradictorii.Importanta deosebita accordata sentimentelor omenesti si mai ales iubirii,care, la romantici se integreaza armoniei universale.

Sentimentele si pasiunile primeaza si se exprima puternic si divers.
Scriitorii dau frau liber imaginatie si creeaza o lume care poarta marca propriei lor personalitati. Descoperirea infinitului spatial si temporar Libertate de creatie , inclusiv la nivelul limbii literare (libertatea de exprimare),prin inlaturatea tuturor normelor:"nu exista reguli nici modele" Ironia romantica bazata pe simularea accordului cu un anumit punct de vedere ce are drept scop tocmai accentuarea pozitiei fata de acesta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.