Romantismul - curent literar si cultural

Trimis la data: 2010-07-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_B
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este un curent literar si cultural care s-a manifestat in Europa incepand cu secolul al XVIII- lea, avand ca punct de plecare preromantismul englez. Manifestul literar al romantismului este considerat Prefata la drama Cromwell, a scriitorului francez Victor Hugo: "...intaietatea grotescului asupra sublimului " , "... se prabuseste in fata ratiunii si a gustului arbitrara deosebire dintre genuri", "... nu exista alte reguli decat legile generale ale naturii", "unitatea de ansamblu este legea de perspectiva a teatrului", "poetul nu are de primit sfaturi decat de la natura, de la adevar si de la inspiratie".
Programul realizat de scriitorii romantici se opune, in lunii mari, esteticii clasiciste. Romantismul este un curent al afirmarii specificului national, prin raportare la valori de circulatie universala. Spre deosebire de clasicism, care este un curent al elitelor, romantismul aspira spre veridicizarea caracterelor si a situatiilor.

Tema, eroii, conflictul, subiectul au o structura afectiva. Eroii au trasaturi exceptionale si actioneaza in imprejurari exceptionale. Ca surse de inspiratie sunt cautate istoria, folclorul si frumusetile naturii. Se cultiva specificul national, se exalta trecutul glorios si se critica prezentul decazut. Romanticii prefera evaziunea in vis, in trecut, intr-un decor exotic ( de basm oriental ).

Se cultiva fantasticul prin eroi, prin teme, procedee. Cadrul preferat este nocturn, apar elemente specifice: luna, noaptea, lacul, steaua. Natura nu mai este surprinsa din perspectiva statica, ci raspunde la sentimentele celui care se inscrie intr-un anumit cadru natural. Sentimentele eului liric si peisajul descris intra in consonanta, intrucat natura ofera protectie.

Personajele sunt complexe, reunesc trasaturi pozitive si negative, sunt surprinse in evolutie. Romanticii prefera contrastul dintre aparenta si esenta, de aceea le atribuie uneori personajelor trasaturi fizice respingatoare, care contrasteaza cu nobletea caracterului. Sunt racolate din toate mediile sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.