Romantismul - prezentare generala

Trimis la data: 2010-03-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 1086
Autor: Oana Oana
Dimensiune: 15kb
Voturi: 18
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru prima data romantismul a aparut in Germania si in Anglia, tari in care traditia clasica era mai putin puternica, si s-a extins apoi treptat in Franta si in restul Europei, precum si dincolo de ocean, fiind precedat de preromantism, curent literar ce cultiva teme ca: natura, ruinele ca punct de plecare al meditatiei pe tema timpului, miturile nationale, iubirea si visul.
Tot preromantica este si miscarea literara germana numita Sturm und Drang (furtuna si avant), miscare pentru care primeaza sensibilitatea (deviza sa era ,,sentimentul este totul’’), proslavirea originalitatii si pasiunea creatoare. Figura centrala a literaturii preromantice este Prometeu, vazut ca simbol al superioritatii celui care lupta pentru libertatea spiritului impotriva oricarui fel de constrangeri.

Daca in cele mai multe dintre literaturile europene trecerea la romantism s-a produs ,,linistit”, ca urmare a erodarii interesului pentru temele specifice clasicismului, dar si a saturarii gustului public care nu mai accepta constrangerile regulilor si mai ales obligatia respectarii unitatii de timp si loc, in Franta, unde traditia clasica era mult mai puternica, disputa dintre clasicism si romantism a fost mai indelungata si mai indarjita, fiind marcata de doua momente importante: ,,Prefata” lui Victor Hugo la drama ,,Cromwell”(1872) si ,,batalia” pentru piesa ,,Hernani”(1830). Dincolo de acest an, romantismul va triumfa si in Franta.

In literatura romana, romantismul a patruns prin filiera franceza, odata cu scriitorii generatiei pasoptiste, chiar daca in amestec cu unele influente de factura clasica. Insa articolul-program al revistei ,,Dacia literara” (1840), intitulat ,,Introductie” si scris de Mihail Kogalniceanu, aduce in prim-plan, in mod explicit, ideologia literara romantica, recomandand scriitorilor drept surse de inspiratie istoria nationala, folclorul si natura, ceea ce va imprima literaturii caracterul national-patriotic specific acestui curent. Prin creatia lui Mihai Eminescu, romantismul romanesc se va prelungi si in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, timp in care in literatura europeana se maturizeaza o noua etapa artistica.

Privind in ansamblu, romantismul se constituie ca o reactie impotriva excesului de incredere in ratiune, promovat de clasicism, actionand in numele creatiei si a imaginatiei. Daca scriitorii clasici tindeau spre obiectivitate, ignorand particularul in favoarea generalului, prin conturarea unor tipuri umane precum avarul, mincinosul, ipocritul etc., romanticii nu accepta decat individualitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.