Romantismul - sfarsitul secolului al XVIII-Iea si inceputul secolului al XIX-Iea

Trimis la data: 2008-10-26 Materia: Muzica Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Gabytzu Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Romantismul - sfarsitul secolului al XVIII-Iea si inceputul secolului al XIX-Iea"
Ultimul dintre marii compozitori ai clasicismului vienez si printre primii romantici ai muzicii universale,a beneficiat din plin de atomsfera culturala extrem de fertila a orasului in care s-a nascut,Viena.La varsta de 8 ani lua lectii de pian,vioara si viola iar 3 ani mai tarziu incepe cursurile la scoala anexa a universitatii si canta in corul si orchestra bisericii.De la varsta de 12 ani dateaza primele sale compozitii.In anul 1814 a scrisMargareta torcand,actul de nastere a liedului german.
"Romantismul - sfarsitul secolului al XVIII-Iea si inceputul secolului al XIX-Iea"

"Romantismul - sfarsitul secolului al XVIII-Iea si inceputul secolului al XIX-Iea"

Muzica vocala si corala

-peste 600 de lieduri pentru voce de pian.Renumite sunt ciclurile :Frumoasa morarita(un adevarat roman epistolar transpus in muzica ;fiecare lied reprezinta un moment liric evocand cu gingasie si minutiozitate tablouri din natura,nelinistea,speranta,dragostea :Salut matinal,Vanatorul, Petrecerea la moara etc.) ;Calatorie de iarna(in care predomina tristetea unui tanar parasit de iubita sa,motiv pentru care alege plecarea intr-o calatorie ce pare fara tinta si fara asperanta :Dormi in pace,Girueta,Lacrimi inghetate,Teiul,La parau,Amintiri etc.) ;Cantecul lebedei ;

"Romantismul - sfarsitul secolului al XVIII-Iea si inceputul secolului al XIX-Iea"
-coruri :53 de lieduri penttru 4 voci de barbati,6 lieduri pentru 3 voci de femei, 30 de li3duri pentru cor mixt ;
-opere liturgice :6 motete,Messa nr.2 in Sol major,nr.5 in La bemol major,Recviemul german,cantate;
-opere(Sakuntala,Alfonso si Estrella,Fierabras etc.),siengspiel-uri (Cavalerul in oglinda,Fratii gemeni etc.) ;

"Romantismul - sfarsitul secolului al XVIII-Iea si inceputul secolului al XIX-Iea"
Muzica de camera
-sonatine si sonate pentru vioara si pian,pentru flaut si pian,pentru violoncel si pian ;triouri,cvartete,cvintete pentru coarde sau pentru coarde si pian ;

"Romantismul - sfarsitul secolului al XVIII-Iea si inceputul secolului al XIX-Iea"
Muzica de scena
-spectacolul teatral Harpa fermecata,muzica pentru Rosamunde von Cypern ;

Muzica instrumentala
-sonate,fantezii,teme cu variatiuni,dansuri,imprompturi pentru pian,6 dansuri pentru vioara in Si bemol major ;

Muzica orchestrala
-9 simfonii(cunoscute si indragite fiind a IV-a,in Do minor, ,,Tragica’’,a VIII-a, in si minor, ,,Neterminata’’,a IX-a,in Do major, ,,Marea Simfonie’’).

Intreaga creatie a lui Schubert este patrunsa de un profund sentiment al umanului.Nimic din ceea ce este al omului nu ii este starin :dragostea aprinsa si soaptele retinute,navalmica lupta si aparenta resemnare,victoria tumultuasa si resemnarea disperata.Pe mormantul sau de la Viena ,situat alaturi de cel al marelui sau inaintas,Beethoven,poetul austriac Grillparzer a scris acest epitaf :,,muzica inchisa aici este o bogata comoara de speranta si fumusete’’.

Robert Schumann
(1810-1856)

,,Menirea artistului este sa raspandeasca lumina in adancul sufletului omenesc.’’Acesta este crezul unuia dintre cei mai sensibili compozitori.S-a nascut la Zwickau,in familia unui librar,traducator si editor.La varsta de 9 ani chemarea muzicii pune stapanire pe sufletul micului Robert.Dar viata sa nu va fi deloc usoara:un accident care ii paralizeaza degetul IV al mainii drepte il arunca intr-o puternica depresie.Sensibilitatea sa psihica il va duce in pragul sinuciderii,iar la varsta de 40 de ani il va dobori.

A murit la 46 de ani in sanatoriul pentru boli mintale de langa Bonn.Cea care i-a fost intotdeuna aproape a fost sotia sa,celebra pianista de atunci Clara Wieck.

Muzica orchestrala si de camer

-4 simfonii de o impresionanta forta de sugestie(simfonia I in Si bemol major,a Primaverii ,simfonia a III- in Mi bemol major, Renana,sunt foarte cunoscute) ;uverturi(Julius Caesar,Herman si Dorothea etc.) ;concerte :Concert pentru pian si orchestra in La minor op.54 ;Concert pentru vioara si orchestra in Re minor ;Concert pentru violoncel in La minor etc. ;sonate pentru vioara si pian ;tiro-uri pentru pian, vioara si violoncel ;3 cvartete de coarde ;cvintet pentru pian si cvartet de coarde etc.

Muzica vocala si corala
-un numar de 250 de lieduri ;muzica religioasa(Missa op.147) ;oratorii,coruri,muzica de scena ,opera Genoveva.
Frederic Chopin
(1810-1849)

S-a nascut in apropierea Varsoviei,in localitatea Zelazowa Wola;la varsta de 7 ani incepe studiul pianului cu profesorul Al. Zywny si tot de atunci dateaza si prima sa compozitie.Urmeaza cursurile Conservatorului din Varsovia,iar la varsta de 20 de ani este deja un pianist de o exceptionala virtuozitate.

Dupa infrangerea Revolutiei din Polonia (1830-1831) se refugiaza la Paris unde va ramane pana la sfarsitul vietii.Contactul cu viata efervescenta ,elevata a Parisului ii ofera un prilej de a trece peste durerea de a fi departe de tara sa .Nostalgia si melancoila devin acum trasaturi dominante ale muzicii sale.Printre pesonalitiatile cu care a intrat in contact la Paris se numara compozitorii Liszt, Berlioz, Bellini,Rossini,Meyerbeer,scriitorii Balzac, Georges Sand, pictorul Delacroix. Muzica lui Chopin imbina cu genialitate formele muzicale clasice cu fantezia creatoare romantinca.

Muzica orchestrala
-2 concerte pentru pian si orchestra(mi minor op. 11 si fa minor op.2 ; Marea fantezie pe arii poloneze,in La major op. 13 ; Marele rondo de concert in Fa major, krakowiak. Op. 14 ; Andante spianato si Marea poloneza brillianta, op. 22 ;

Muzica penru pian
-poloneze (dintre care amintim 2 poloneze, in La major, Poloneza Militara,si do minor,Poloneza in La bemol major, Eroica, op. 53, Poloneza-fantezie in La bemol major op. 61) ; mazurci (5 mazurci in Si bemol major,la minor, fa minor,La bemol major si Do major, op. 7, 3 mazurci in Si major, fa minor si do diez minor, op. 63 sunt doar cateva exemple demne de audiat) ;

valsuri (Marele Vals in Mi bemol major, op. 18, 2 valsuri in fa minor, Adio,in si minor, op. 63 etc.) ; sonate(Sonata cu mars funebru in si bemol minor, op. 35,Sonata in si minor, op, 58 etc.) ;studii (12 mari studii, nr. 3, Tristetea, nr. 12, Revolutionarul, op. 10 etc.) ; scherzo-uri (Schierzo nr. 1 in si minor op. 20, Scherzo in Mi major, op. 54 etc. ) ;balade (Balada in Fa major, op. 38, Balada in Fa minor, op. 52 etc.) ;preludii (24 preludii,nr. 15, Gustul apei,op. 28, Preludiul in do diez,op.45 ;nocturne(2 nocturne in sol minor si Sol major,op.37,2 nocturne in Si major si Mi major,op.62 etc.)

;impromptu-uri(impromptu in La bemol major,op.29,Impromptu in Fa diez major,op.36etc.) ;fantezii(fantezia in fa minore,op.49) ;rondo-uri(Rondo in Re bemol major,op.16) ;variatiuni(variatiuni in Mi major pe o arie germana) ;piese diverse(bolero in Do major,op.19,allegro de concert,in la bemol,op.46 etc.) ;

Muzica de camera
-Trio in sol minor pentru pian,vioara violoncel,op.8,Marele duo concertant in mi minor,pentru pian si violoncel,pe tem din opera Robert diavolul etc.

Muzica vocala
-17 cantece poloneze cu acompaniament de pian,op.74

Felix Mendelssohn-Bartholdy
(1809-1847)

,,Daca am compus o piesa asa cum mi-a izvorat din inima,atunci mi-am indeplinit datoria.’’Sinceritatea artistica este mesajul acestui crez si cheia de bolta a intregii creatii a unui compozitior care,in doar38 de ani de viata,a reusit sa lase o amprenta inconfundabila asupra muzicii,marcata de o rara noblete.lirism duios,inclinatie spre fabtastic si basm,sensibilitate specifica romantismului,echilibru intre continut si forma,marca a clasicismului.

S-a nascut la Hamburg,intr-o familie de intelectuali.La Berlin studiaza pianul,vioara si elemente de teorie muzicala.La varsta de 20 de 2ni,Felix Mendelssohn este un compozitor matur,un dirijor si un pianist cu o bogata activitate.Din cercul sau de prieteni faceau parte oameni de o aleasa tinuta culturala :Carl Maria von Weber,Niccolo Paganini,Charles Gounod,scriitori Heinrich Heine,Johann Wolfgang Ghoete,filozoful Friedrich Hegel.Calatoriile in Italia,Franta,Anglia constituie un prilej de contact cu mediile culturale din aceste tari,dar si unul de promovare a propiilor creatii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.